Kültür-Sanat Okuma Sayısı: 420

İlk ATATÜRK Anıtı – Sarayburnu ATATÜRK Anıtı

Mustafa Kemal ATATÜRK’e anıt heykelinin yapılmak istendiği söylendiğinde anıt heykelinin Sarayburnu’na yapılmasını bizzat kendisi söylemiştir. Yedi tepeli İstanbul’da heykelinin İstanbul’un en alçak yerine yapılması talimatını vermesi ise, kendisini yıllar sonra..

İlk ATATÜRK Anıtı – Sarayburnu ATATÜRK Anıtı

Mustafa Kemal ATATÜRK’e anıt heykelinin yapılmak istendiği söylendiğinde anıt heykelinin Sarayburnu’na yapılmasını bizzat kendisi söylemiştir. Yedi tepeli İstanbul’da heykelinin İstanbul’un en alçak yerine yapılması talimatını vermesi ise, kendisini yıllar sonra diktatör olarak tanıtmaya çalışanlara yıllar öncesinden verdiği tokat gibi bir mesajdır.

25 Ağustos 1925 tarihinde yapımına başlanan anıt, 3 Ekim 1926’da törenle açılmıştır. İstanbul halkı anıta büyük ilgi göstermiş ve gecenin geç saatlerine kadar akın akın seyre gelmiştir. Atatürk, heykelin açılışından sonra belediye yetkililerine gönderdiği telgrafta şunları söylemiştir:

“Muhterem İstanbul Halkının ilk defa heykelimi dikmek suretiyle gösterdiği yüksek kadirşinaslıktan ve resm-i küşat münasebetiyle hakkımda izhar buyurulan necip hissiyattan dolayı samimi teşekkürlerimi arzederim. Sözün bundan sonrası heykeltıraşlarındır.”

Heykel Mustafa Kemal ATATÜRK’ün sivil kıyafetli olarak yapılmış ilk heykelidir. Ölçüleri Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ölçüleri ile aynıdır.

Anıt heykel bir çok mesajı da içinde barındırır. ATATÜRK’ün sırtı saraya bakar. Yani saltanatın geride kaldığını belirtir. Bir ayağı öndedir. Burada verilmek istenen mesaj Türk milletinin bir ayağının her daim Avrupa’da olacağıdır. En muazzam mesaj ise ATATÜRK’ün baktığı yöndedir. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yüzü Anadolu’ya bakar ve asla Anadolu’dan kopma demektedir.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL