Sağlık SonDakika Yaşam Okuma Sayısı: 679

GENÇLER AŞIMIZI OLALIM

  Koronavirüste vaka sayısı yükselirken, doluluk oranları artan yoğun bakımlara yatan hastaların yaşları 30’a kadar düştü. Hastaların hepsini aşı yaptırmayanlar oluşturuyor… Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 54 yataklı COVID-19 yoğun..

GENÇLER AŞIMIZI OLALIM

 

Koronavirüste vaka sayısı yükselirken, doluluk oranları artan yoğun bakımlara yatan hastaların yaşları 30’a kadar düştü. Hastaların hepsini aşı yaptırmayanlar oluşturuyor…

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 54 yataklı COVID-19 yoğun bakım servisi, tamamen doldu. Hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Ayşe Özcan, 3 ay öncesinde yoğun bakım doluluk oranının yüzde 40’lar seviyesindeyken, haziran ayından itibaren yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Prof. Dr. Özcan özetle şu bilgileri verdi: “Altı ay öncesine göre en büyük farkı yoğun bakıma yatan kişilerin yaş ortalamasında görüyoruz. Çok belirgin biçimde genç hastalarımız var yoğun bakımda yatan. Önceden 65 yaş ve üstünü yoğun bakıma kabul ederken özellikle son 2 ay içinde genç hastaları kabul ettik. Bizim geçen ay 2 adet 18 yaşında yoğun bakım tedavisi gerektiren hastamız oldu. Şu anda da ağırlıklı olarak 30-40 yaş civarında hastaları kabul ediyoruz ve bu hastaların da yüzde 100’ünün aşısız olduğunu söyleyebilirim. Neden aşısız olduklarını sorduğumuzda da esasında hiçbirinin net bir sebebi yok. Yalnızca ‘Olumsuz şeyler duyduk’, ‘Komşu öyle şeklinde konuştu’, ‘Bir yerde bir şey okudum’ gibi hiçbir dayanağı yok esasında aşı olmamalarının.” Bugüne kadar yoğun bakıma 18 yaşında hiç hasta almadıklarını da vurgulayan Özcan şunları şeklinde konuştu: “Tabii virüs ilk başladığı günkü gibi değil. Zamanla hastalığa da alışıyoruz. ‘Koronavirüs’ kelimesine, ‘COVID-19’ kelimesine alışıyoruz ve bundan dolayı da hafife mi alınıyor, bilemiyorum ama virüs kendini değiştiriyor ve artık gençleri de ciddi biçimde etkiliyor. Yoğun bakıma yatan genç hastaların yüzde 100’ü aşısız diyebilirim.” Prof. Dr. Ayşe Özcan, gençlere aşı olmaları çağrısında bulundu: “Gençlerin aşı olmamalarına dair hiçbir açıklamaları yok esasında. Pişmanlıklarını asla yüzlerinde görüyoruz. ‘Neden olmadığımı bilmiyorum’, ‘Keşke olsaydım’, ‘Bunları yaşayacağımı bilseydim asla aşı olurdum’ diyorlar.

Kimisi komşusundan etkilenmiş. Kimisi internette okuduğu bazı yanlış bilgilerden, yanlış yönlendirmelerden etkilenmiş ve aşı olmayı ertelemiş. Şu vaziyette aşı olmayı asla erteleyemeyiz.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL