Edirne Haberleri Ekonomi Okuma Sayısı: 115

GAYTANCIOĞLU: 1 İNEK 9 BİN LİRA YİYOR!

Türkiye’de milyonlarca emekli en düşük emekli maaşı 10 bin lira ile ayın sonunu getirmeye çalışırken, başta yem olmak üzere maliyetlerin giderek artması sonucu bir sağmal ineğin aylık masrafı da neredeyse..

GAYTANCIOĞLU: 1 İNEK 9 BİN LİRA YİYOR!

Türkiye’de milyonlarca emekli en düşük emekli maaşı 10 bin lira ile ayın sonunu getirmeye çalışırken, başta yem olmak üzere maliyetlerin giderek artması sonucu bir sağmal ineğin aylık masrafı da neredeyse aynı rakamı buldu. Sürekli artan maliyetlerden yakınan Edirneli üreticiler, “Para kazanamıyoruz. Ne anladık bu işten” diye konuşuyor. CHP Edirne önceki dönem millet-vekili, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, “Sütün maliyeti 16-16,5 TL. Fiyat ise 15TL. Ahır-larda hayvan kalmadı. Nereye ka-dar?” diye sordu.
Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu, süt maliyetinin her geçen gün artığına dikkat çekerek, “Çünkü hayvancı-lıkta maliyetlerin yüzde 70’ini yem oluşturuyor” dedi. Havsa ilçesinde süt üreticisi Yüksel Türkel ile görüşen Gaytancıoğlu, “Hesap or-tada 1 çuval yem 600 TL olmuş. 1 TL olan litre başına destek ise 50 kuruşa düşürülmüş. Bu mantıkla süt hayvanları daha çok kesime gider. Ahırlarda hayvan kalmadı. Nereye kadar? 16-16,5 lira sütün maliyeti var. Sen 15 liradan satıyorsun. Yem fiyatları yerinde durmuyor ama süt fiyatı baskılanıyor. Üretici üretmek istiyor.Ancak, destek verilmezse, maliyetler düşürülmezse bunu üretmeme ne gerek var bırakırım. Eti için bunları satarım, borcumu da öderim kenara çekilirim diyor. Ama üretmek kadar daha değerli bir şey yok” dedi.
GAYTANCIOĞLU’NUN SÜT HESABI
Gaytancıoğlu’nun süt hesabına göre, 1 sağmal ineğin günlük masrafı 298,8 TL. Bir süt ineğinin günlük süt verim ortalaması Türkiye koşullarında 20 litre. Süt fiyatı 15 TL’den 20 litre süt verimi ile 300 TL gelir elde ediliyor. 1 süt ineğinin günlük geliri 300 liradan günlük masrafı 298,8 üreticilinin eline ancak 1,2 TL kalıyor.
‘ANA OLMADAN DANA OLMAZ’
Havsa ilçesinde süt üreticisi Yüksel Türkel, geçen yıl 6-7 sağılır ineği varken, şimdi 4’e düştüğünü belirterek, “Onları da vereceğiz artık. Maliyetler çok yüksek. Bu şartlar altında pekçok kişi bırakmak istiyor.Bırakıyor zaten. Bir çuval yem peşin fiyat 300 liradan 600 liraya yükseldi. Zaten vadeli alıyoruz. O aman da 900 liraya kadar yükseliyor. Destekler gerçekten çok az. Bu şartlar altında köylerde çok sayıda arkadaşımız ahırlarını komple kapattılar. Kapatmak zorunda kaldılar. Desteklerin sürekli güncellenmesi gerekiyor. Maalesef yapılmıyor. Dişiyi kesime gönderince havyan sayısı azalıyor. Ana olmadan dana olur mu?. Eskiden biz çocukken babalarımızdan gördüğümüzü yaptık. Şimdi yeni nesil bizim kazanmadığımızı görünce maalesef yapmıyor artık” dedi.
‘PARA KAZANAMIYORUZ’
Oğulpaşa Köyü’nde besicilik yapan Selim Sağdıç isimli üretici de , “Karma yem, saman, melas, arpa kırması, mısır silajı, küspe, kepek gibi yemlerin maliyeti 1 yılda yüzde 100’ün üzerinde arttı. Yeni doğmuş bir buzağı 30 bin TL, 8-9 ay beslersek 30 bin TL’lik yem yer. Zaten hayvanı satarken 60 bin TL’ye satıyoruz. Para kazanamıyoruz. Ne anladık bu işten” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL