Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 141

ERSİN ERTÜRK YAZDI:SABREYLEYELİM BİRAZ

Bu günler, tüzüğünde sosyal demokrat parti yazan CHP kongrelerinin yapıldığı günler. O zaman gelin, hep beraber bir düş görmeye hazırlanalım ne dersiniz? Varsayalım ki başarısızlıklar, nefes kesici baş döndürücü ittifaklar;..

ERSİN ERTÜRK YAZDI:SABREYLEYELİM BİRAZ

Bu günler, tüzüğünde sosyal demokrat parti yazan CHP kongrelerinin yapıldığı günler. O zaman gelin, hep beraber bir düş görmeye hazırlanalım ne dersiniz?

Varsayalım ki başarısızlıklar, nefes kesici baş döndürücü ittifaklar; çileli bekleyişler son bulmuş olsun. Ve özlemini duyduğumuz fikirlerin yarıştırdığı, delegelerin özgürce tercihlerini kullanabildikleri, demokrasi türküleri söylenerek gerçekleşen ilçe ve il kongrelerinin belirleyeceği kurultay delegeleriyle başlatılan değişim sürecini yaşıyor olalım.

Hele bir de kurucu felsefeye inanan, sosyal demokrasiyi içselleştirmiş bir genel başkanın, yerel seçimlere giderken ön seçimle belirlenen belediye başkan adaylarının, halka umut veren seçmeni heyecanlandıran projelerle belediyeleri de kazanmış olalım.

Düş ya bu, olur mu olur. Hiç şaşırmayın, sanki ulaşılmaz bir ütopyadan söz ediyoruz. Yüz yıllık partinin yapması gereken de bu. Kulağa nede hoş geliyor değil mi?

Ama sizler var ya sizler, üyelerin kendilerini temsil edecek özgür delegeleri seçemediğini; o delegelerinde kongrelerde özgürce tercihlerini yapamayacaklarını düşünüyorsunuz değil mi? Hah işte, yanılıyorsunuz demeyi çok isterdim, ancak ne yazık ki:

Aynen düşündüğünüz gibi oluyor. Ulaşılamaz bir düş olan ütopyayı (1)yaşamak isterken bu kongreler süreci sanki distopyayı mı(2) yaşatıyor gerçek CHP’lilere.

Neden mi?

Baksanıza belediye başkanlarının belirlediği delegelerle, tek adayla gidilen adına demokrasi de dedikleri süreç bu süreç. Kim öğrettiyse (Salıcı’nın kulakları çınlasın) bu tek adayla kongre yapmayı?

Uzadıkça uzayan ne kadar da başarılı olduklarını anlatan protokol konuşmalarından sıkılan delegeler tek tek salonu boşaltırken, il delegesi yazılmadığını görenlerse; istemedikleri isimleri listeden çizerek demokrasi gösterisi yapıyorlar sanki!

Kavga yok, gürültü yok, delegeler kardeş kardeş sıraya girip ‘’tek adaya’’ açık oylarını kullanıp sessizce çıkıyorlar kabinlerden.

Liste delme işine çok bozulan belediye başkanı, bir gün önce delegelere verdiği yemekte, il delegesi yazmadığı delegelere, ‘’sizi il delegesi yazalım da, il seçimlerinde kurultay delegelerinin üstünü çizip genel başkana seçim mi kaybettirelim? ‘’ Diyerek şimdiden değişimin önünü açmış görünüyor. Vallahi de il delegesi olamayan delegelerin yalancısıyız, ne bilelim.

İşte sosyal demokrat örgütlenme modelimiz. Kim nereye nasıl gelecek belediye başkanları belirleyecek tam da sosyal demokrat partilerde olduğu gibi!

Belirlesin belirlesin de, bu kararları üyeler ve kurullar verir sosyal demokrat partilerde o nasıl olacak? Onu sormayın hiç.

Peki, belediye başkanları değişim diyor ya o ne olacak?

Onun yanıtını da genel başkan veriyor değişimi soran gazeteciye, ‘’değişim ne demek ‘’Altı Ok’u mu değiştireceğiz?’’

Vallahi ütopik bir düş görelim derken distopik bir gerçeği yaşayacağız sanırım. O zaman, göreceğiz bakalım değişim nasıl olacak sabreyleyelim biraz!

***

(1)Ütopya mükemmeli distopya ise karşı ütopyayı ifade eder.

(2)Distopya her zaman ütopik düşünceler için baskıcı ve tehlikeli olmuştur.

Ersin Ertürk – Eskişehir – 15 Ağustos 2023

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL