Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 281

ERSİN ERTÜRK YAZDI;MECLİSİN ÖNEMİ

Mecliste bütçe görüşmelerinde sona doğru gelinirken, hızını alamayan iktidar, CHP’nin başörtü yasası önerisine, karşı‘’türban serbestisi’ anayasa teklifiyle geliverdi. Aslına bakarsanız iktidarın anayasa değişikliği için sayısı yetmiyor. Teklifin kabulü için 24..

ERSİN ERTÜRK YAZDI;MECLİSİN ÖNEMİ

Mecliste bütçe görüşmelerinde sona doğru gelinirken, hızını alamayan iktidar, CHP’nin başörtü yasası önerisine, karşı‘’türban serbestisi’ anayasa teklifiyle geliverdi. Aslına bakarsanız iktidarın anayasa değişikliği için sayısı yetmiyor. Teklifin kabulü için 24 Milletvekiline daha gereksinim var.

Tüm bunlara karşın, İYİP teklife evet oyu vereceğini açıklayınca CHP’yi de iyice köşeye sıkıştırıverdi. İşte muhalif ittifakın ilk başarısı! O kadar ülke sorunu dururken, ülkenin en büyük sorunu olan türban sorunu birden hallediliverecekler gördünüz mü?

Öte yandan İYİP, CHP’nin kodlarıyla oynamaya ve tabanını devşirmeye devam ediyor. Etik olmasa bile sürekli CHP belediye başkanlarını CB adayı olarak kamuoyunda öne sürüyor. Son olarak ta İmamoğlu’na verilen kabul edilemez cezayı fırsat bilerek Kılıçdaroğlu’nu masa dışında bırakma derdinde düştü.

Şimdi gelelim esas soruna, demek ki neymiş? 2023 seçimlerinde Altılı Masa kazansa bile sonrasında ülkeyi nasıl yönetecek? Örneğin açıkladıkları anayasa değişikliklerini nasıl gerçekleştirecek? İşte o nedenle 2023 sadece cumhurbaşkanlığı açısından değil muhalefetin iktidara geldiğinde söz verdiği anayasa değişiklerini nasıl yapacağı da önemli.

Görüyoruz ki, her ne kadar yürütme açısından Cumhurbaşkanlığı önemliyse de yasama açısından TBMM çok daha önemli, ancak:

Eğer, mecliste üçte iki çoğunluk sağlanamaz ve sadece cumhurbaşkanlığı kazanılırsa iş kördüğüme döner. Yok, iktidar koltuğunu korursa, ortalıkta ne rejim, ne devrim yasaları; ne de muhalefet kalır. Umarım o zaman hoş geldin istibdat demek zorunda kalmayız.

O nedenle muhalefet CHP’nin kodlarıyla oynamak yerine 1982 darbe anayasasının getirdiği siyasi partiler yasasının da değiştirmesi gerekiyor. Buna karşın hiçbir partinin de değiştirmeye niyeti yok gibi. Peki, niye?

Partilerde görülen tak adam yönetiminin uygulana gelmesi siyasi partiler yasası olduğu da bir gerçek. Bu göz ardı ediliyorsa, biz ülkeye demokrasi getireceğiz  ama partideki iktidar gücümüzü de kaybetmek istemiyoruz mu denmek isteniyor? Burada önemli olan1982 ruhunun hala etkisini sürdürmekte olduğudur.

Baksanıza tamda seçim öncesi Kaftancıoğlu ve İmamoğlu davasıyla CHP’ne operasyon çekiliyor. O nedenle öncelikle dikta rejiminin getirdiği 1982 anayasa yerine, Türkiye Cumhuriyeti’nde hazırlanışı ve kabulü bakımından en demokratik anayasa olan 1921 Anayasa’sı ve en ilerici yani, kişi hak ve özgürlükleri ile siyasal hakların genişletip güçlendirilmesi yanında; sosyal hakları da düzenleyen 1961 Anayasa’sı gibi anayasa gerekmektedir, ancak:

Bunun içinde genleriyle oynanmamış CHP iradesi gerekiyor, onu da ara ki bulasın. Gelinen sürece baktığımızda çok önemli günlerden geçiyoruz. Sorun sadece ekonomik kriz değil, sorun cumhuriyetin var olma yok olma ve ülkenin geleceğinin oylanıyor olmasıdır. O nedenle,  ülkenin yüzde altmış, yetmişi iktidara karşıyken, muhalefet hala birbirinin altını oymakla meşgulse, sorun iktidarın antidemokratik uygulamaları değil muhalefetin nasıl kazanacağını bilememesidir.

Ersin Ertürk – Eskişehir – 19 Aralık 2022

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL