Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 219

ERSİN ERTÜRK YAZDI;İKTİDARA GEL Kİ GÖREM SEN, GELEMEZSEN AÇLIKTAN ÖLECEM BEN

Enflasyon canavarı altında ezilen halka maliye bakanı, ‘’gözlerimin parıltısına bakın’, ‘nisanda, temmuzda, yılsonun da’’ derken işimiz Allah’a kaldı. Öte taraftan Sayın Erdoğan’da düşüremediği enflasyon için muhalefetin eleştirisine ‘’ben ekonomistim’’ diye..

ERSİN ERTÜRK YAZDI;İKTİDARA GEL Kİ GÖREM SEN, GELEMEZSEN AÇLIKTAN ÖLECEM BEN

Enflasyon canavarı altında ezilen halka maliye bakanı, ‘’gözlerimin parıltısına bakın’, ‘nisanda, temmuzda, yılsonun da’’ derken işimiz Allah’a kaldı. Öte taraftan Sayın Erdoğan’da düşüremediği enflasyon için muhalefetin eleştirisine ‘’ben ekonomistim’’ diye yanıt veriyor. Sayın Kılıçdaroğlu ise, ‘’iktisat bilmeli’’ diyerek kendini tarif ediyor. Peki, sormazlar mı adama ülke yönetmek için iktisatçı olmak mı gerekiyor? Baksanıza ülkenin en büyük ekonomik krizleri iktisatçı olanlar döneminde yaşandı.

İnönü, Menderes, Demirel, Ecevit, Özal gibi başbakanlar ülke yönetirken iktisatçı değildi ki. İktisatçı olan Çiller döneminde en büyük kriz yaşadı bu ülke. Şimdi de ekonomistim diyen Erdoğan döneminde yaşanıyor ekonomik kriz. Demek ki neymiş, ülke yönetmek için iktisatçı değil yönetici olmak gerekiyor. İyi bir yöneticiyseniz oturtursunuz maliyeye, hazineye iş bilen iktisatçıyı, bal gibi yönetirsiniz ülkeyi.

Hane halkı öldüm anam diye feryat ediyor.  Çarşı pazar yangın yerine dönmüş çırpınıp duruyor, çözümü kim bulacak? Altılı masa çözüm biziz diyor. İyi de daha aday açıklayamadınız. ‘’Geliyor gelmekte olan’’ diyerek ha bu toplantı, ha bir dahaki toplantı derken açlıktan ölüyor çoluk çocuk. Bakınız BM açlığı nasıl tanımlıyor?

‘’Açlık olduğunun kabul edilmesi için, nüfusun kronik biçimde çocuklarda % 30’nun 2100 kaloriden az beslenmesi gerekir…’ ‘Bu da her 10.000 çocuktan dördünün yetersiz beslenme yüzünden ölmesi demektir.’’ Erdoğan’a göre açlıktan ölen yok beklide, TÜRK-İŞ’e göre yetersiz besleniyor sabiler.

Bakalım, Türk-İş’in Ekim ayı açlık sınırı ne? Dört kişilik bir ailede açlık sınırı 7.424 yani kişi başı 1.860, güne düşer 62, öğün başı 20 TL.

Peki, iktidarın iyileştirdiği asgari ücret ne? Dört kişilik ailede asgari ücreti 5.500 yani kişi başı 1.375, güne düşer 46, öğün başı 15 TL.  İster ye öl, ister yemeden öl.

Hani Erdoğan başbakan olmadan önce çay simit örneği veriyordu ya? Şimdi ise ne kadar köprü, yol, uçak, havaalanı yaptıklarını anlatıyor iyi mi? Ülkede işsizlik almış başını gidiyor, enflasyon tarihi rekorlar kırıyor, üst gelir grubunda lüks tüketim tavan, alt gelir grubunda tüketim taban.

Öyleyse bir çay bir simitle, bekle dur bir ümitle. Esas çelişkide bu ya!

Kapitalist üretim sistemi birikmiş zenginlik anlamına gelen sermayedir. O nedenle sermaye kimde? ‘’İktidarın inşaatçıları’’ diyor, altılı masa.

Peki, o zaman? Altılı masa bir an evvel adayını açıklasın da halkta, bu iktidardan kurtulmanın yolunu arasın. Yok, açıklayamayacaksanız, ‘’Atı alan Üsküdar’ı geçecek’’ bak ben ekonomistim diyen hazırda bekliyor ona göre, bizden anımsatması.

Haydi, sayın iktisatçı iktidara gel ki görem sen, gelemezsen açlıktan ölecem ben.

Ersin Ertürk – Eskişehir – 21 Kasım 2022

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL