Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 220

ERSİN ERTÜRK YAZDI;ANKARA’NIN YOLLARI TAŞTAN GENEL MERKEZ ÇIKARDI BENİ BAŞTAN

CHP’sinde her ne kadar Cumhurbaşkanı adayı belirlenmese bile iktidar olma beklentisi yüksek. Bu günlerde parti içinde birde milletvekilli adaylığı için ön seçim beklentisi var ki o daha yüksek. O nedenle..

ERSİN ERTÜRK YAZDI;ANKARA’NIN YOLLARI TAŞTAN GENEL MERKEZ ÇIKARDI BENİ BAŞTAN

CHP’sinde her ne kadar Cumhurbaşkanı adayı belirlenmese bile iktidar olma beklentisi yüksek. Bu günlerde parti içinde birde milletvekilli adaylığı için ön seçim beklentisi var ki o daha yüksek. O nedenle de, milletvekili adayı olmak isteyen örgüt yöneticileri bugün istifa etmek zorundalar. İstifa edeceklerde, hangi yöntemle aday listelerinin belirleneceğini henüz belli değil.

Parti içi demokrasiyi savunarak aday olmak isteyenler ön seçim yapılmayacağı açıklansa,  belki istifadan vazgeçecekler ya da bu belirsizlikte ya tutarsa diye ister istemez istifa etmek zorunda kalacaklar, kim bilir?

Unutulmamalıdır ki CHP’nde tüzük çok esnektir. Tüzük adayların belirlenmesinde önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması olmak üzere üç seçeneklidir. Önseçim aday yoklamasıyla beraber öncelikli yöntemdir. Sonra aday ve merkez yoklaması gelir. Ancak ön seçim her ne kadar öncelikli olsa bile uygulama da tercih genel merkezindir. Bu yöntemlere birde siyasi partiler yasası ve tüzükteki merkez kontenjanları nedeniyle fermuar yönteminin de ekleneceğini varsayarsak ön seçim yapılsa bile parti içi demokrasi bekleyen üyelerin beklentilerinin boşa çıkacağı yüksek olasılıktır.

Sayın Kılıçdaroğlu parti içi demokrasi sözüyle geldiği günden beri bırakın parti içi demokrasiyi, örgüt seçimleri ve kurultaylar özellikle seçim dönemleri bahane edilerek zamanında yapılmadı. Ön seçim ise 2014’de göstermelik birkaç ilde yapılırken birçok ilde merkez yoklaması yöntemi ile yerine getirildi. 2018’de ise tüm ülkede atama yöntemi uygulandı.

Eskişehir CHP’ye bakıldığında son 20 yılda hiç ön seçim yapılmadan genel merkezce örgüt dışlanarak listeler belirlendi. Bunda belediye başkanlarının etkisini de göz ardı etmemek gerek. O nedenle de ön seçimi en çok hak eden illerden biriside Eskişehir’dir.

Bu uygulamalar Kemal Bey’i parti içinde tartışılır konuma getirdi. Erdoğan’ı tek adam olarak suçlarken kendisi tek adam durumuna düştü. O nedenle sanırım adaylar bu dönemde ‘’Ankara’nın yolları taştan, genel merkez çıkardı beni baştan’’ diyerek kaderlerine razı olacaklar.

Aslında olması gereken üyelerin katılımıyla yapılacak ön seçimdir. Ancak genel merkez her zamanki gibi ‘’üye yapısı sağlıklı değil’’ gerekçesiyle önseçimi göz ardı etmezlerse, beklentiler boşa gitmez. Genel merkez için harman zamanı, bugüne kadar ektiklerini biçecekler. Kendilerini de yazdıkları listeleri seçmene demokrasi diye yutturmaya kalkmazlar umarım.

Sol, demokratik sol partilerde üye asli unsurdur. O zaman üyenin de parti içi demokrasi istemesi kadar doğal bir hak yok mudur? Vardır da CHP’nin sol duyarlılığı devreye girecek mi önümüzdeki günlerde göreceğiz.

DÜZELTME

23 Aralık günkü köşe yazımda ‘’Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanununa 3/4’e göre seçimlerin yenilenmesine karar verebilir’’ yorumu yukarıda belirtilen Anayasanın 116/3 göre Erdoğan’ın üçüncü defa aday olmasına engeldir şeklinde olacaktı. Yanlışlıkla aday olabilir şeklinde yazılmıştır. Düzeltir, özür dilerim.

Ersin Ertürk –  Eskişehir – 26 Aralık 2022

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL