Kültür-Sanat Okuma Sayısı: 443

Ergenekon Mustafa AVCI YAZDI;SUNUM

Çok yakında çıkacak olan kitabımın SUNUM kısmını siz Hür Gazete okurları dostlarımla paylaşmak istedim.   SUNUM ”Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Siyasi Hayatı ve Cumhuriyet.” Tarih  boyunca milletlerin hayatını yeniden şekillendirip yönlendirenler..

Ergenekon Mustafa AVCI YAZDI;SUNUM

Çok yakında çıkacak olan kitabımın SUNUM kısmını siz Hür Gazete okurları dostlarımla paylaşmak istedim.

 

SUNUM

”Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Siyasi Hayatı ve Cumhuriyet.”

Tarih  boyunca milletlerin hayatını yeniden şekillendirip yönlendirenler daima büyük liderler olmuştur. Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’te bunlardan biridir.

Milletimiz; koca bir milletin kaderini yeniden çizen böyle bir evladı yetiştirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Bu haklı gururun yanında milletimiz, son yıllarda, O’nun rehberliğinden yoksun kalmış evlatlarının hangi dalalet, hatta ihanet çizgisine kadar itildiğini görmenin hüznünü ve tekrar ona ve ilkelerine sahip çıkmanın verdiği güveni birlikte yaşamanın bir zorunluluk olduğunu anlaması gerektiği ihtiyacını da görmekte ve hissetmektedir.

Milletimize gerçek kişiliğini kazandıran, devletimize şekil ve muhteva veren Atatürk İlke ve İnkılapları gayet iyi anlaşılmalı ve zamanın değişen ve gelişen şartlarına rağmen ifade ettiği değer ve layık olduğu itibar zihinlerde ve gönüllerde canlı kalacak biçimde yaşatılmalıdır.

Atatürk hakkında bilimsel çalışmalar yapmak ve sonucunda doğru düzgün bir eser ortaya çıkarmak hem çok zaman alıyor hem de titizlik gerektiriyor. İtiraf etmem gerekirse, İlkokul hatta öncesinden beridir gerek ailem, gerek yakın akrabalarım, gerekse öğretmenlerim olsun Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve onun İlke ve İnkılaplarını, özellikle dahi bir Başkomutan oluşunu defalarca kere bana anlatmışlardır. Lakin bu deneme kitabımı kaleme alırken, yanlış yaparım, bir yerlerde yanlış ve eksik bir ifade de bulunurum korkusu üzerimden hiç eksilmedi.

Türk ve Dünya tarihine damgasını vurmuş, bir ulusun kader çizgisini değiştiren büyük komutan, kurmuş olduğu devletin siyasi geleceğini garanti altına alıp tekrar büyük antlaşmalarla perçinlemiş olan büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü kaleme almak o kadar da kolay olmadı. Dahi Başkomutan, büyük dünya lideri Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK hakkında yerli ve yabancı yazarlarca kaleme alınan, tarihin akışından yıl yıl, ay ay, gün gün, saat saat mısralara dökülmüş binlerce kitap ve kaynak var.

Çağdaş siyasal bilimde devlet ve demokrasi kavramları çok fazlasıyla önem kazanmıştır. Atatürk ile ilgili kaynakların çoğunda, Atatürk’ün Cumhuriyet rejimi ile ilgili olan bölümlerinin kısıtlı olduğunu gördüm.

Cumhuriyet düzeninin kazanılan zaferlerden sonra fazla gecikmeden kurulması ve Cumhuriyet Rejiminin Anayasa ve yasalar çerçevesinde güvenceye alınması da bir bakıma Cumhuriyet rejiminin ne denli önemli ve de gerekli olduğunu ortaya koymaktadır.

Atatürk’ün altı ilkesinin en başında yer alan Cumhuriyetçilik, daha başlangıçlarda yeni bir düzen kurma çabasından, kurulmuş olan yeni bir düzeni savunma çabasına dönüşmüştür.

Cumhuriyet rejimi bir anlamda da diğer beş ilke doğrultusunda gerçekleştirilecek olan yeni ve çağdaş düzenin adı sayılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti  kurulduktan sonra diğer beş ilkenin açıklığa kavuşturulmasına öncelik tanınmış, getirilen yeni yorumlarla genç Cumhuriyet rejimine çağdaş boyutlar kazandırılmak istenmiştir. Böylesi bir süreç içerisinde Cumhuriyet kavramı; ulusal, halkçı, devrimci, laik ve de devletçi boyutlar kazanarak içeriğini geliştirmiştir. Geçen yüzyıllarda dünya da imparatorluklar ve krallıklara karşı gelişen Cumhuriyetçi akımlarının ve yeni kurulan cumhuriyetlerin, Türkiye’de cumhuriyet olgusunun ortaya çıkmasında ve biçimlenmesinde çok önemli etkileri olmuştur. Atatürk devrimlerini bunların dışında düşünebilmek olası değildir. Ve Türkiye Cumhuriyet’i de bu gelişmelerin bir ürünüdür.

Bu deneme çalışmam da ayrıca; öncelikle cumhuriyet kavramını açıklayıp, Cumhuriyet ve Demokrasi kavramları arasındaki bağlantıları anlatmaktır.

İkinci bölümde ise; Atatürk’ün genel düşünce yapısı ve bunun içindeki Cumhuriyetçilik anlayışını geniş olarak ele almaktır.

Üçüncü bölümde de; imparatorluk rejiminden cumhuriyet düzenine geçişin tarihi kronolojik dizimiyle anlatımını ve dahi başkomutanın lider askerlik yönünün haricinde, her bir karışı şehit kanlarıyla kazanılmış olan, kuzeyden güneye, doğudan batıya bu aziz vatanın kazanıldıktan sonra Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Cumhur Reisi olarak ta Türkiye Cumhuriyet’i Devleti’nin varlığını sürdürebilmesindeki siyasi başarısını  Milli Mücadele ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki başarılı dış politika anlayışını anlatmaya çalıştım.

Sevgili ve değerli okuyucularım; bu ilk deneme kitabımın konusu Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK  oluşunun da bilinciyle, yazım ve anlatım hatası yapma şansımın az değil hiç olmadığı bilincindeyim.

Lakin, yinede bazı eksiklerimin ve eksik anlatımımın bilinçsizce de olsa olabileceği varsayımıyla, varlığıyla onur duyduğum Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Yüce Önder Mareşal Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarından, ayrıca anlı şanlı siz asil Yüce Türk Milletinden şimdiden af ve özürlerimi dilerim.

Saygılarımla…

 

Doç.Dr. Ergenekon Mustafa AVCI

LONDRA

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL