Sağlık Okuma Sayısı: 239

“ERGENE KANSER SAÇMAYA DEVAM EDİYOR”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında Sağlık Bakanı Koca’ya yıllardır sonuçları yayınlanmayan “Kanser Raporu”nu soran CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Ergene benim seçim bölgemde hâlâ kapkara akıyor, kanser saçmaya..

“ERGENE KANSER SAÇMAYA DEVAM EDİYOR”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında Sağlık Bakanı Koca’ya yıllardır sonuçları yayınlanmayan “Kanser Raporu”nu soran CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Ergene benim seçim bölgemde hâlâ kapkara akıyor, kanser saçmaya devam ediyor, içinde bırakın balığı, hani söylüyordunuz ama, bakteri bile hâlâ yaşayamıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alan CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya halk arasında “Kanser Raporu” olarak bilinen “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi”ni sordu.

“AÇIK VE NET CEVAP VERMESİNİ BEKLİYORUM”

CHP’li Yüceer, “2011-2016 yılları arasında Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli’de çevresel faktörlerin ve sağlık üzerine etkilerinin değerlendirilmesine yönelik bir araştırma yapılmış. Yapılalı da tam yedi yıl olmuş Sayın Bakan, bitmiş bu ama inatla bu rapor hâlâ açıklanmıyor. Biz böyle bir çalışma olduğundan da bir bilim insanı Bülent Şık’ın 2019 yılında o da iki yıl üç yıl sonra yayınladığı yazı dizisinden haberdar edildik. Yedi yıl geçmesine rağmen bu araştırmanın sonuçlarını neden halka açıklamıyorsunuz? Bu sürede ne yaptınız? Ben, Bakandan bu sorulara açık ve net cevap vermesini bekliyorum” dedi.

“ERGENE KANSER SAÇMAYA DEVAM EDİYOR” 

Ergene’nin hâlâ kanser saçmaya devam ettiğini kaydeden Milletvekili Yüceer, “Ergene benim seçim bölgemde hâlâ kapkara akıyor, kanser saçmaya devam ediyor, içinde bırakın balığı, hani söylüyordunuz ama, bakteri bile hâlâ yaşayamıyor. İçinde her çeşit ağır metal var, kadmiyumdan arseniğe, siyanüre kadar birçok ağır metal var. Sadece Ergene’de değil, havzanın tamamı gerçekten çok kirli. Şimdi, bunun bazı sonuçları var tabii, bu kadar kirliliğin. Bölgede kanser vakaları patlamış durumda, tavan yapmış durumda ama siz ne yapıyorsunuz” dedi.

“UYARAN BİLİM İNSANLARI DAVA EDİN”

Hem bilgilerin gizlendiğini hem ölüm istatistiklerinin yayınlamadığını kaydeden Yüceer, “En son yayınladığınız tarih biliyorsunuz 2020, 2019 bilgileri yayınlandı. Kanser verilerine ilişkin en son bilgileri 2018’de, 2017 verilerini yayınladınız. Peki, ben buradan sorayım: Neyi, niye, hangi hakla gizliyorsunuz? Yoksa çıkın, deyin ki bize ‘Her şey yolunda, sıkıntı yok, Ergene ve Dilovası’ndaki vatandaşlarımız rahat etsin.’ Eğer, bir şey varsa, ki raporlarda var görünüyor öyle ve bizim yaşadıklarımız, gördüklerimiz de öyle, insanlar alabilecekleri önlemleri alsın. Hem kirliliği önlemeyin, bir şey yapmayın hem insanların sağlığını riske atın, kanser vakaları alsın başını gitsin, buna ilişkin bilgileri gizleyin, insanlar ne olduğunu bilmesin, sonra da ‘Dikkat edin. risk var’ diyen bilim insanlarını, bu bilgileri açıklıyor diye dava edin, işinden edin” ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA CEVAPLADI 

CHP’li Dr. Yüceer’in konuşmasını hemen ardından “kanser raporu” ile ilgili sorusunu cevaplandıran Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Biz o raporu iki yıldan daha fazla süre önce, iki buçuk yıl kadar oluyor, Çevre Bakanlığı’na olduğu gibi, kaygılarınız varsa, bütün netlikle bildirdik. Gereğinin yapılması üzerine” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL