Eğitim Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 619

ERBİL;”MEDENİ KANUNUN 96.YILI ANISINA”

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği(TÜKD) Uzunköprü Şube Başkanı Seda Erbil,17 Şubat 1926 tarihinde TBMM’De kabul edilen Medeni Kanunun 96. Kabul Yıldönümü hakkında bir mesaj yayınladı.Erbil mesajında;”Medeni kanun;Türkiye’de 17 Şubat 1926’Da İsviçre..

ERBİL;”MEDENİ KANUNUN 96.YILI ANISINA”

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği(TÜKD) Uzunköprü Şube Başkanı Seda Erbil,17 Şubat 1926 tarihinde TBMM’De kabul edilen Medeni Kanunun 96. Kabul Yıldönümü hakkında bir mesaj yayınladı.Erbil mesajında;”Medeni kanun;Türkiye’de 17 Şubat 1926’Da İsviçre Medeni Kanun’u örnek alınarak TBMM’de kabul edilmiş ve 4 Ekim 1926 Tarihinde yürürlüğe girmiştir.Medeni Kanun 1 Ocak 2002 tarihinde Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesiyle yürürlükten kalkmıştır.

Medeni Kanundan önce yürürlükte olan Mecelle dini esasların ağırlıkta olduğu bir içeriğe sahipti.Türkiye Cumhuriyeti laiklik ile bağdaşmayan bu uygulamaya son verip 17 Şubat 1926 tarihinde İsviçre’den örnek alınıp ve iktibas edilerek Medeni Kanunu kabul etti.Türkiye Cumhuriyeti devletinin Medeni Kanun için İsviçre’yi örnek almasında Avrupa’nın en yeni medeni kanun olması,kadın erkek eşitliğine dayanması,demokratik,akılcı ve uygulanabilir olması gibi pek çok sebep bulunmaktaydı.

Türk Medeni Kanunu’nun kabulü Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük devrimlerinden biri olup başta kadın hakları olmak üzere birçok çağdaş uygulamayı yürürlüğe koymuştur.Söz konusu düzenleme ile kişiler hukuku,aile hukuku,eşya hukuku ve miras hukuku alanlarında din hesaslı uygulamalar yerini laik hukuk kurallarına bırakmıştır.Tek eşli evlilik kabul edilmiş ve evlilikte resmi nikah zorunlu hale getirilmiştir.Evlilik için yaş sınırı getirilerek küçük yaşta evliliğini önüne geçilmiş,velilerin kızları adına evlilik akdi düzenlemesi tamamen yasaklanmış ve evlilikler hür iradeye bırakılmıştır.

Boşanma konusunda erkek eşe tanınan hakla aynen kadına da tanınmış,boşanma halinde çocuğun ve kadının hakları güvence altına alınması amaçlanmıştır.Kadınların meslek seçimi iradelerine bırakılmış ve miras hakkında eşitlik getirilmiştir.Mahkemelerde kadınlara tanıklık yapma hakkı getirilerek kadın erkek eşitliğinde büyük adımlar atılmıştır.

Medeni Kanun’un getirdiği bu düzenlemeler;Türk aile ve toplum yapısını çağdaş,laik ve demokratik ilkelere oturtmuştur.Toplumsal yaşamda üretime ve sosyal ortama katılan Türk kadınının özgür ve eşit olabilmesini amaçlamıştır.01.01.2002’de kabul edilen yeni Türk Medeni Kanunu ile de çağdaşlık adına daha büyük adımlar atılmıştır.Biz Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği olarak aziz Atatürk’ün bizlere bahşettiği haklara sahip çıkacağımızı,Türk kadınının her alanda en önde olması ve hak ettiği konuma gelmesi için atılması gereken tüm adımları atacağımızı bildiririz.” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL