Ekonomi Tarım Okuma Sayısı: 85

EKMEK FİYATLARI ARTIYOR, BUĞDAY FİYATLARI DÜŞÜYOR, ARPA FİYATLARI DÜŞÜYOR, YEM FİYATLARI ARTIYOR….

CHP Edirne 27. Dönem Milletvekili Okan Gaytancıoğlu gelen son zamlar sonrası bir basın açıklaması yayınladı.Gaytancıoğlu açıklamasında; “Geçen yıl üretici 7 buçuk liradan buğday satarken, tüketiciler 4 liraya ekmek alıyordu. Bu..

EKMEK FİYATLARI ARTIYOR, BUĞDAY FİYATLARI DÜŞÜYOR, ARPA FİYATLARI DÜŞÜYOR, YEM FİYATLARI ARTIYOR….

CHP Edirne 27. Dönem Milletvekili Okan Gaytancıoğlu gelen son zamlar sonrası bir basın açıklaması yayınladı.Gaytancıoğlu açıklamasında; “Geçen yıl üretici 7 buçuk liradan buğday satarken, tüketiciler 4 liraya ekmek alıyordu. Bu sene ise %100’ün üzerinde enflasyon olmasına rağmen üretici buğdayını 6-6 buçuk liradan satıyor. Tüketiciler de 7 buçuk liradan ekmek alıyorlar. Bunun en büyük nedeni aslında İTHALAT. Bu sene Ocak-Mayıs ayları arasında tam 6 buçuk milyon ton buğday ithalatı yapıldı.

Buğday fiyatı TMO tarafından 9 lira 25 kuruş açıklanmasına rağmen TMO’nun yeterli müdahale alımı yapamaması piyasayı özel sektöre terk etmesi nedeniyle, buğday 6-6 buçuk lira, ekmek ise 7 buçuk lira oldu.

Geçen yıl üretici arpayı 6-6 buçuk liradan satıp 1 çuval yeme 300 lira öderken, bu yıl arpayı 5-5 buçuk liradan satıp 1 çuval yeme 450 lira ödüyor. Ondan sonra neden hayvan ithalatı yapıyoruz diyoruz.

Seçimlerde Cumhur İttifakına en büyük desteği veren çiftçi, hükümet tarafından resmen kendi kaderine terk edildi. Çiftçi artan girdi maliyetleri ve yaşanan yüksek enflasyona rağmen bin bir zahmetle ürettiği buğday ve arpayı geçen yılki fiyata bile satamıyor. Yağışlardan dolayı bereket fışkıran tarlalarda çiftçi resmen kan ağlıyor.

85 milyonun gıda arzını yakından ilgilendiren buğday gibi stratejik bir üründe yaşanan yangın çiftçiyi yakıp kavururken, bu yangını söndürmekle görevli başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı üç maymunu oynayarak, bütün sorumluluk hiçbir karar alıcı yetkisi bulunmayan TMO’ya yüklenmiş durumda.

Nisan ayının sonuna kadar yapılan öngörüsüz buğday ve arpa ithalatı artı sanayici ve tüccarın finansmana ulaşamaması ve kredi maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı çiftçinin ürettiği buğday ve arpa elinde kaldı. Sanayici ve tüccar büyük bir fırsatçılık yaparak çiftçinin elindeki ürününü öldüm fiyatına alırken, TMO’da da aşırı talepten dolayı randevu sistemi iflas etmiş durumda.” İfadelerine yer verdi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL