Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 786

USTALARIN YENİ EKONOMİ İLGİSİ

Sıhhi tesisat, yalıtım, boya vs ustalarından oluşan ve yaş ortalaması 37 olan 6 kişilik genç bir ekip tadilat için bendeler.  İkisi Keşan’lı, birisi Uzunköprü’lü diğer üçü Iğdır’lı. Dükkanları Çerkezköy’de. Uzunköprü’lü..

USTALARIN YENİ EKONOMİ İLGİSİ

Sıhhi tesisat, yalıtım, boya vs ustalarından oluşan ve yaş ortalaması 37 olan 6 kişilik genç bir ekip tadilat için bendeler.  İkisi Keşan’lı, birisi Uzunköprü’lü diğer üçü Iğdır’lı. Dükkanları Çerkezköy’de. Uzunköprü’lü usta açık öğretim mezunu, Keşanlıların ikiside lise diplomalı, Iğdırlılar ilk ve ortaokul diplomalılar. Mekandaki işleri anlaşmamıza göre 1,5 gün sürecek.

Konutun yan komşusu anne tarafından Uzunköprü’lü, babası Edirne’li.  Edirne’nin büyük firmalarından birisinde yöneticiydi. Yüksek lisanslı işletme mezunu; oda yöneticiliği, stk ve siyaset tecrübesi vs olan deneyimli elitist bir Trakya iş insanı. Yaşı 56. Ilk seçimde milletvekili adayı olarak görmemiz kuvvetle muhtemel.

Usta ekibinin başı olan Keşan’lı arkadaş keşif için geldiğinde ne iş yapıyorsunuz vs baya sorgu sualde bulunmuş, bu minvalde güzel bir hasbihalimiz olmuştu. Yavaştan müteahhitliğe soyunuyorlarmış. İktisat eğitimli bir iş insanı olmamdan keza bunla ilgili baya fikir alışverişinde bulunduk son tahlilde.

Komşumla 2009 yılından buyana ekonomi tartışmaları yapıyoruz.Özellikle de hani son Avrupa Yeşil Mutabakatı-Döngüsel Ekonomi Eylem Planı başlıklı köşe yazımda dillendirdiğim sıra dışı yeni küresel ticaret/finans sistemi üzerinde. Uzunköprü basınında yazıyorum diye yazılarımı okumadığını söylüyor; kendince reklamaj önerilerinde bulunuyor. Ona göre bir ekonomi yazarı “iddia ve tezlerini” ne kadar çok geniş bir kitleye yayar; siyasi jargonla da süslerse o derece tanınır ve tartışılabilir olurmuş. Böyle bir derdim yok; üstelikte ben “tez yada iddia” değil bizzat içinde olduğum küresel mekanizma değişimine dair net bilgiler veriyorum diyorum. Ne yazıkki 2012 yılından beri resmi kaynakları eline tutuşturmama rağmen statükosunu değiştiremedim.

Tadilat ekibinin başındaki lise diplomalı, Keşan’lı arkadaş keşif için geldiğinde yaptığımız tüm konuşmaları dönünce ekibiyle paylaşmış. Internetten şurdan buradan tüm yazılarımı da bulmuşlar. Hatta Trakyaka arşivlerindeki konuşma tutanaklarımı dahi bulup okumuşlar.

Anahtarları teslim etmek için buluştuğumuz gün komşumda oradaydı. Ustalar son yazımdan itibaren sorulara başlayınca; e o da orda olunca 3-4 saatlik bir sohpette kaçınılmaz oldu. Hocam dediler biz teknik tabirlerden anlamayız. Ama bir şeyler değişiyor ticarette görüyoruz. Hiçbirşey eskisi gibi olmayacak. Kartlar yeniden dağıtılıyor. Sende hep bunu yazmış, söylemişsin. Şimdi bize bizim sektörümüzle ilgili anlayacağımız şekilde özetle Allah rızası için.

Bakın dedim; elinizdeki malzemelerin tamamı inşaat malzemesi. Buraya da kamyonetinizle geldiniz 6 kişi. Bir sözleşme yaptık; sözleşmeye binanın tapu bilgilerini yazdık; sizde ustalık belge numarası, vergi dairesi kaydı vs. Ama bundan böyle bu böyle olmayacak. Mesela kullandığınız en basit malzemenin dahi karbon emisyon taahhüdü olması gerekecek. Olmazsa ucu açık devasa tazminatlar ödeyeceksiniz. Yada taahhüdü siz vereceksiniz. Üstelik buraya gelirken yaktığınız mazottan, çalıştığınız süre içerisinde bireysel olarak harcadığınız her karbon ayak izini sertifikalandırarak. İş veren olarak benimde binamın çevresel etki lisansını tapuya mutlak işlettirmem ve onay numarasını sözleşmeye yazmam gerekecek. Yazmazsam sizin lehinize tazminat hakkı doğacak. Olayın birde vergi boyu var. Klasik yüksek masraf faturasıyla az vergi modeli bitti. Ticaretin her iki tarafı bundan böyle emisyon muhasebesine uygun vergilendirelecek. Şimdi bunu hedeflediğiniz müteahhitliğe hatta bir tık üstü olan yurtdışı ticaret hedeflerinize yükseltin. Mesela son yazımda okuduğunuz AYM diyorki; emisyon azaltım taahhüdü olmayan Avrupa’da iş yapamaz, Avrupa’ya mal yada hizmet satamaz. Aynı şekilde AB üyeleride dışarıya…vs

Sonuç? Yıllardır ben ve benim gibilerin anlattığını, yazdığını tez ve iddia olarak gören komşum ustalarla olan diyaloğu, onların basit ama öz sorularını, benimde aynı basit düzlemdeki yanıtlarımı dinleyince kani oldu inanın. Anlayacağınız önümüzdeki yıldan itibaren tüm düzenleri alt üst edecek yeni uygulamalarda kocaman laflar eden siyaset çıkarlarıyla entegre olmuş  işletme entellejiyansı değil; KOBI’ler regule edecek yerel ekonomiyi. Edirne vilayet bazlı olarak söylemem gerekirse, ışığı gene Keşan esnafı, ustası veriyor. Usta ekibinin süreci 1,5 günden 3 güne çıkartmalarının sebebide ekibin Keşan’lı ustaları. Gerekçeleri daha fazla öğrenmek!

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL