Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 904

SERDAR MANGA YAZDI;TİCARET’IN YENİ KURALI AYM+DEEP

Gelin önce AYM+DEEP yani Avrupa Yeşil Mutabakat + Döngüsel Ekonomi Eylem Planı nedir hatırlayalım ne dersiniz? AYM+DEEP’in ilk fazı olan AYM-Avrupa Yeşil Mutabakatından ( EU Green Deal) başlayalım. Özetle AYM..

SERDAR MANGA YAZDI;TİCARET’IN YENİ KURALI AYM+DEEP

Gelin önce AYM+DEEP yani Avrupa Yeşil Mutabakat + Döngüsel Ekonomi Eylem Planı nedir hatırlayalım ne dersiniz?

AYM+DEEP’in ilk fazı olan AYM-Avrupa Yeşil Mutabakatından ( EU Green Deal) başlayalım. Özetle AYM denilen şey AB’nin iklim ve çevreyle ilgili zorluklarla mücadele konusunda 11 aralık 2019 yılında kanunlaştırdığı bir makro değişim paketi. Amaç ekonomik büyüme sağlanırken, sera gazlarının azaltılması. Hatta 2050 yılına kadar sıfırlanması.

Şu köşeden yıllardır yazdığımız manzumenin ispat vesaiği. Hani bıktırırcasına hep diyordukya; küresel ekonomi 2016-2020 adaptasyon, 2021-2036 yıllarında azaltım adı altında sıra dışı bir değişime girecek, giriyor, girdi. Türk ve Trakya iş dünyası TC Hükümeti önüne koymadığı sürece zamanı gelince düşünürüz der. AB aslında BM’in 2012 yılı deklerasyonuyla birlikte sürece girmesine rağmen altyapı hazırlığını bitirmesiyle birlikte 11/12/2019 yılında kendi resmi deklerasyonunu açıkladı ve haliyle TC Hükümeti’de haa bu gerçekten ciddiymiş deyip ard arda açıklamalar yapmaya başladı. Öyleki bakanlık emriyle Türkiye İhracatçılar Meclisi 22 Nisan 2021 tarihinde tüm üyelerine yönelik 82-378 nolu sirküleri yayınladı. O ana kadar komplo teorisi soslu tahminlerle mevzuya bakan yada iplemeyen yerel iş dünyamızda birazcık kıpırdanmaya başladı. Üstelik corona şeysinin “azaltım (mitigation)” kavramıyla ilintisini düşünmeye ve PostCovid ekonomisini kendince araştırmaya dahi başlayanlar oldu.

Oysaki 2012 yılındaki resmi BM ilamından beri bu sıra dışı küresel ticari sistem değişikliği çalışmalarının içinde olan TUSIAD; tabiri caizse devletin dahi fersah fersah önünde. Öyleki üst üste seminerler düzenleyerek üye olmayan iş insanlarını bile bilgilendirmeye devam ediyor; bizler gibi uzaylı muamelesi görmesine rağmen üstelik. Örneğin 11 Haziran 2021 tarihinde AYMDEEP Türk İş Dünyasına Neler Getirecek? Başlıklı bir webinar düzenliyor. Olağanüstü önemli olduğunun altını çiziyorum. Sanayicisinden  tüccarına, esnafından çiftçisine, bürokratından oda yöneticilerine her kesim bence o gün işini gücünü bırakıp bütün dikkatini TUSIAD’a vermeli. Çünkü TUSIAD yada benzeri profesyonel kurumlar biz yeni nesil ekonomi yazarları gibi değil. Onlar bir önce söylediklerini yeni söylemlerinde yenilemiyor. Ustune katıyor. Oncekini anlamadıysan yada kaçırdıysan ipin ucuda kaçıyor. Biz papağan gibi en baştaki kavramı dahi yazıyor duruyoruz; az sayıda kıymet bilen dahi olsa.

Şimdi lütfen dikkat buyurun: TUSIAD; AYM (Avrupa Yeşil Mutabakatı) demiyor. Çok daha derini olan AYM+ Döngüsel Ekonomi Eylem Planı (DEEP) diyor! Bu DEEP tarafı zurnanın zırt dediği yer. Tünelden önce son çıkış. Adıyla müsemma çok derin! Bugünden itibaren bilinen tüm ticaret kurallarını, vergi mevzuatlarını, muhasebe düzenlerini, kredi uygulamalarını ve pazarlama modellerini dipten değiştirecek bir kavramı anlatacak TUSIAD. Üstelik herkese açık. Dahasını da yazayım izninizle. İş dünyasında her zaman zekiler ve uyanıklar şeklinde 2 kitle kazanırya. İlki metodla çalışır, metodolojilere sadıktır. Uyanık kitleyse ilk kitle başarılı olunca örnekleme yapar. Kopyalar. Ama bu da bitiyor şu DEEP ile. Zekiysen anında öğrenip uygulayacaksın. Uyanık kitle şu saatten sonra “azaltılacak” olanlardan; yok hükmünde sayılacak. Demedi demeyin; değişimi anlayın!

TUSIAD’ın 11 Haziranda vereceği bu ücretsiz üstelikte herkese açık hizmetinden önce isterseniz biraz araştırma yapın. Köşemde azda olsa finansal okuryazarlığı olan herkesin anlayabileceği dilde yazdığım makalelere göz atabilirsiniz. Hani mesela Uzunköprü Karma OSB için yalvarırcasına önerdiğim ama Uzunköprü ticaretine hitap edilmiş olmasına rağmen Keşan ve Ege bölgesi osb leri yönetimlerinin etkileşim yarattığı “simbiyoz sanayi olsun” a yönelik açıklamalar gibi. En azından!.Hala daha sizden sizin içinizden olanı dikkate değer bulmayacaksanız önerebileceğim ön kaynak “döngüsel ekonomi platformu”. Goooglede aynen yazın, sitesini inceleyin efm. Yok hala daha bu tarihi önemdeki kavrama klasik uyanıklıkla bakar; sisteme giren bilgi sahibi zeki kitleyi kopyalarız nasılsa kolaylığına kaçarız derseniz şimdiden geçmiş olsun.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL