Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 898

SERDAR MANGA YAZDI:KEŞAN TİCARET VE SANAYİ ODASININ BÖLGESEL ÖNCÜLÜK PLANI

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Basın Yayın Sorumlusu Gökhan Kartol ve Akreditasyon Sorumlusu Kadir Can Tunç’un 2 nisan Cuma günü yaptıkları Hür Gazete ziyaretinden oldukça keyif aldığımı söyleyerek başlayım…

SERDAR MANGA YAZDI:KEŞAN TİCARET VE SANAYİ ODASININ  BÖLGESEL ÖNCÜLÜK PLANI

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Basın Yayın Sorumlusu Gökhan Kartol ve Akreditasyon Sorumlusu Kadir Can Tunç’un 2 nisan Cuma günü yaptıkları Hür Gazete ziyaretinden oldukça keyif aldığımı söyleyerek başlayım. Bir ekonomi yazarı olarak Uzunköprü’de hiçte alışık olmadığım bir şey ticaret ve iktisadi kalkınma odaklı stk’ların basını ziyaret ederek istişare yapmaları. Sen sırf gazete ziyareti için ta kalk Keşan’dan Uzunköprü’ye gel. Görev bilinci acaba corona bulaşırmı paranoyasını ezercesine. Bu vesileyle KTSO yönetimi babında hepsine şükranlarımı sunuyorum.

Şimdi gelelim KTSO yetkililerinin sebebi ziyaretine:

Konu önce Erikli’de büyük kaos yaratma potansiyeli taşıyan 88 hektarlık alanın kesinleşen yapısızlaştırma kararına geldi. Malum olayı yazan ve altına belgeyi de koyan Hür Gazete. Bu durum Keşan Belediyesini iflasa kadar götürürü geçtim; Keşan’ın en büyük iktisadi dayanağı olan turizm gelirlerini sıfırlar görüşümüzün KTSO yönetimince de benimsendiği ve olayın büyük bir ciddiyetle takip edildiğini söylediler. İsmail Şapçı ve Mustafa İşçimen gibi; yargıtayca noktalanan bu yılan hikayesi konusunu başından beri bilen iki donanımlı ve çalışkan ismin KTSO yönetiminde olması gerçekten büyük şans; herkes adına. KTSO’nun Şubat ayındaki yargıtay davasına katılan “sadece” iki mağdur avukatının nihai hükmü düzeltmeli karar olarak çıkarttırabilmeleri Erikli hatta tüm Saros yerleşimleri adına uçurumdan önce son bir hamle. KTSO meselenin bu hale gelmesinin baş sorumlusu olan Keşan Belediyesi ve netleşmiş bir hukuksal kararı ütopik siyasetle çözeceğini dillendirdiği kulağımıza gelen Keşan milletvekili Fatma Aysal’a bırakmadan bu kaotik sorunu çözecektir.

Mevcut yürüttükleri proje ve programları çok kısa geçtiler. Hemde kararlı bir mahcubiyetle. “Biz KTSO olarak görev sorumluluğumuzu bir TSO’nun statükosu kadar ve Hamzadere Bölgesinden (Keşan, Enez, İpsala) ibaret görmüyoruz” cümlesi bu mahcubiyetin sebebini gayet net açıkladı.

Ve sonucu bağlayan sihirli cümleler gecikmedi. “KTSO olarak bölgede öncü olmak istiyoruz. Bunun için ilk adımı sadece Keşan yerelinde yayın yapan basın organlarıyla değil, bölge genelindeki tüm basınla sinerjik işbirliği geliştirerek yapmak niyetindeyiz. Özellikle de Uzunköprü. İletişimi güçlendireceğiz. Aynı şekilde Keşan yerelindeki iş dünyası ile istişare yapmanın dışına  çıkacağız. Bundan sonra Uzunköprü ve bölge iş insanlarını da sanal platformlar üzerinden tertip edeceğimiz periyodik istişare toplantıları vesilesiyle sinerjik bütünlüğe dahil edeceğiz”

Hür Gazete’nin çizgileri nettir. Yapıcı anlamda muhaliftir. Yayın ağırlığı kalkınma ve ekonomi odaklıdır. Esnaf, iş insanı dostudur. Onların bağlı olduğu kuruluşları altına isnat ve alternatif koymak suretiyle eleştirir. Ama yeri geldiğinde en çok savunan gene Hür Gazete’dir. Bizi bu sinerjik işbirliği vizyonunuza dahil ederken bunu hesaba katın deyince bu yenilikçi öncülük hatta liderlik vizyonuna ne denli istekli ve hazır olduklarını göstermekte gecikmedi dinamik KTSO ekibi. Mesela, “ Herkesin aynı fikre sahip olduğu yerde gelişim olmazki zaten. Rekabet olgusu da bize göre yok etmeye yönelik değil geliştirici olmaya dayanmalıdır ” sözleri bile bunu anlamaya yeter sanırım.

Peki KTSO vilayetin sürdürülebilir kalkınma lideri ve öncüsü olabilirmi gerçekten? Bu yaklaşıma devam ettikleri sürece buna hiç şüphe yok. Siyaset dışılar.   Yatmıyorlar. Pandemi şubu korkmayıp sahaya iniyorlar. Istişare ile müşterek bölgesel atılımın altını çiziyorlar. Yıllardır bu köşelerde dillendirdiğimiz Düşük Karbonlu Ekonomi, Temiz Kalkınma Mekanizmaları, Global Compact ilkeleri, Etki Yatırımcılığı, sosyal ve çevresel etki yaratacak vizyon gibi gelecek adına son derece önemli kavramları önemsiyorlar. Değerleri diğerlerinden ayırmak gerektiğinin farkındalar. Vs vs. Daha ne olsun?

İki yıldır net ifade ediyorum. Edirne vilayetinde iş dünyasını temsil eden 2 stk’sı başarılı gerçek anlamda. Uzunköprü Ticaret Borsası (UZTB) ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası. UZTB doğası gereği daraltılmış spesifik konulara odaklı ama KTSO böyle değil. Fakat UZTB Uzunköprü’nün ana karakteri olan patronajı temsil ederken; KTSO Keşan’ın iktisadi dna’sı olan esnaf merkezli. Neyse bu noktadan devam edersem UTSO’nun son dönem uyuşuk halini yada ETSO’nun kibirliliğini yazmak durumunda kalırım ki; esas mevzumuz “vizyoner öncülük”. Başarılar KTSO. Yakın takipteyiz.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL