Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 601

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI:YANILMAK,..

*Bir şeyin niteliğini, özelliğini iyi anlayıp değerlendirememek, tanımakta, anlamakta, bilmekte aldanmak. “Hesapta yanılırsan sonuç alamazsın” *Sonucunu düşünmeden ya da bilmeden uygunsuz bir davranışta bulunmak. “Söz verdim ama yanıldığımı anladım, bu..

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI:YANILMAK,..

*Bir şeyin niteliğini, özelliğini iyi anlayıp değerlendirememek, tanımakta, anlamakta, bilmekte aldanmak.

“Hesapta yanılırsan sonuç alamazsın”

*Sonucunu düşünmeden ya da bilmeden uygunsuz bir davranışta bulunmak.

“Söz verdim ama yanıldığımı anladım, bu işi yapamayacağım”

 

Yanılmak biz insanlar içindir. Yaşamımız boyunca bir takım yanlışlar yaptığımız mutlak olmuştur. Yanılmak, biz insanlar içindir. Bazen  birey olarak, bazen de toplum olarak yanılabiliriz. Önemli olan bu yanılmaların etkisini derinden hissedip, büyük zararlar çekmeden, ileriyi görerek korunabilmektir.

Bir iş yapabilmek için, bir gelir elde edebilmek için bir takım planlar yaparak, hatta bazen de hayaller kurarak , kendimizi dahi  kandırarak yanılgılar içerisinde  kararlar verdiğimiz, sonra da pişman olduğumuz da olmuştur.

İşte bu yanılgıların zararını bazen bireysel olarak, bazen de  toplum olarak çekebiliriz.

Ailemizin de zarar görmesinin yanın da , yaşamımızda içerisinde bulunduğumuz toplumumuza da zarar verebiliriz. Toplumumuza  zarar verdiğimiz zaman, bu yanılgının adı; SUÇ OLMAKTADIR. Ve karşılığını adaletin karşısında  olarak buluruz. Yapmış olduğumuz hataların, toplum üzerinde yaratmış olduğu etki ile suç haline gelen yanılgılarımızın cezasını, gene toplumumuzun koymuş olduğu şartlarla ödemek zorunda kalabiliriz.

Bu ceza ödemesi bazen, kaybolan yıllarımızın yanı sıra, büyük çapta da maddi zararlara sebep olabilmektedir.

Bu anlattıklarım ferdi olarak yapılan yanılgıların sonucudur. Pekiyi, birey olarak yapılan yanılgıların karşılığını gene birey olarak çekiyorsak da, ya toplum olarak yaptığımız yanlışların, yanılgıların cezasın ne şekilde çekebiliriz?

Ve bu şekilde toplum olarak yaptığımız yanılgıların karşılığını, hatta cezasını toplum olarak nasıl ödenecektir.? Toplumun yanılgılarının karşılığını, gene toplum olarak mı ödemek zorunda kalacağız.?

Tarih boyunca millet olarak bir takım yanılgılarda da bulunmuş olabiliriz.Toplum olarak yaptığımız bu yanılgıların cezasını ne yazıktırki, gene toplum olarak çekeriz. Ama en acı  tarafı ise, bu hataların tarihimize kara harflerle kazınmış olmasıdır. İşte toplumun cezası da bu şekilde olmaktadır.

Bireylerin yanılgıları ile toplumumuzun, hele milletimizin ceza çekmesi çok daha acı vericidir.

Önemli olan toplum olarak yaptığımız hataların, yanlışların ceremesini millet olarak çekip, bazılarını da yaptığımız bu hatalardan  maddi olarak servet sahibi yapmamız olmaktadır.

İşte en acı tarafı da budur.

Millet olarak yaptığımız yanılmalar ve yanlışların bazı kişi ve gurupların ihya olmalarına olanak vermesidir.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL