Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 467

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI:SALİH İNSAN VE EĞİTİM

Salih insan Kuran’da ortaya konulan örnek bir şahsiyettir. Salih insan, iyi yönde çalışan, kendine, ailesine, çevresine ve bütün insanlara faydalı olan, iyiyi, güzeli, doğruyu ikame etmeye çalışan bir kişiliktir. Salih..

MÜFİT DEMİRKOL YAZDI:SALİH İNSAN VE EĞİTİM

Salih insan Kuran’da ortaya konulan örnek bir şahsiyettir. Salih insan, iyi yönde çalışan, kendine, ailesine, çevresine ve bütün insanlara faydalı olan, iyiyi, güzeli, doğruyu ikame etmeye çalışan bir kişiliktir.

Salih insanın ortaya çıkması için bazı şartlar gereklidir. Bunların başında iman, ilim, amel, ihlâs ve ihsan gelmektedir.

İman olmadan bir kişinin yaptığı iyiliklerin Kuran nazarında bir değeri yoktur. Bu saydığımız hususların dışında iyi bir aile ortamı da Salih insan olma sürecine etki eden faktörlerdendir.

Aile ortamından sonra kişinin Salih insan olması için iyi bir çevrenin bulunması gerekmektedir. Bu iki şartı tamamlayan en önemli şey eğitim ve öğretimdir.

Bu şartların hepsi birbirine bağlı ve birbirini destekleyen bir mahiyet içermektedir. Salih insanın meydana gelmesi bir süreç meselesidir. Yani Kuran’da ortaya konan ideal insanı meydana getirmede belli bir zamana ihtiyaç vardır. Yine bu süreçte verilen emeğin kalitesi de Salih insanı teşekkül ettirme açısından önem arz etmektedir.

İslamiyet’te de, diğer inançlar da da eğitim çok önemlidir.

Bir kişinin Salih olarak kabul edilmesinin şartlarından bir tanesi de ilimdir. İlim Kuran’da sıkça yer verilen kavramlardandır.

Sözlükte “bilmek” anlamına gelen ilim (ilm) genellikle “bilgi” ve “bilim” manasında kullanılan bir kelimedir.

“Kur’an-ı Kerim’de ilim kökünden türeyen kelimelerin yaklaşık 750 yerde geçtiği görülmektedir. Bu sayı, bilginin ve bilme faaliyetinin Kur’an mesajı bakımından önemini ortaya koymaktadır.

Kur’an-ı Kerim’de ilim kavramı daha ziyade “ilâhî bilgi” yahut “vahiy” anlamında kullanılmakta, ayrıca gerek insanın vahyedilmiş ilâhî hakikate dair ilmi, gerekse bilme melekesiyle ilgili kazandığı dünyevî ilmi ifade etmek üzere çeşitli ayetlerde yer almaktadır.

Bütün bunların ışığında Salih insan, faydalı insan olabilmenin tek şartı ilim ve irfan sahibi olabilmektir.

İlim ve irfan sahibi olmak için eğitim ve öğretim şarttır. Okuyup, araştırmak ve iman ederek bilgilerini insanlığın hayrı için kullanmak, yaradan huzurunda Salih ve faydalı olabilmenin tek yoludur.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL