Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 185

ERGENE TAŞKINI!!!!

Trakya havzasının drenajını sağlayan Ergene nehri son otuz yıldan beri yağışlı zamanlar dışında Mayıs-Kasım ayları arasında ortalama debisi 6 –7 m3/s olarak, kirletilmiş sanayi proses sularını Meriç nehrine taşımaktadır. Nehir..

ERGENE TAŞKINI!!!!

Trakya havzasının drenajını sağlayan Ergene nehri son otuz yıldan beri yağışlı zamanlar dışında Mayıs-Kasım ayları arasında ortalama debisi 6 –7 m3/s olarak, kirletilmiş sanayi proses sularını Meriç nehrine taşımaktadır. Nehir kirliliği konusunda bundan zarar gören bölge insanları sıkıntılarını, her mecrada dile getirmişlerdir. Bende konuyla ilgili olarak önceki yıllarda Uzunköprü de yaptığım sunumlarda ve yerel basında konuyu teknik yönden dillendirmiştim. Önemli bir uyarıda da bulunmuştum ‘’2005 yılına kadar mecrasında yatağı ıslah yapılan Ergene nehri, bu yıldan itibaren doğrusal bir eksende yatak değişikliği yapılarak ıslah edilmeye devam edilerek 2008 yılında ıslah tamamlandı. Yeni yatak açılmasıyla nehir akış hızı artırıldığından birkaç yıl içinde Nehrin Meriç’e bağlandığı noktadan itibaren mansaptan menbaya doğru,Yenicegörece, Saatağacı, Paşayeri, Çiftlikköy,…Uzunköprü’ye kadar olan kısmında yatak rusubat ve sürüntülerle kısa sürede dolacak buda nehrin drenaj kabiliyetini azaltacak. Taşkın ve yüksek yağışlarda Meriç’in debisi yükseldiğin de Ergene geri teperek su tüm ovaya daha çabuk yayılacak ve boşalması da geç olacak demiştim’’

Görünen o ki Meriç debisi yüksek taşkın konumuna gelmeden bile son yağışlarda Ergene ovası çok çabuk sular altında kalmaktadır. Buna sebeplerden bir diğer konuda, Ergene’nin Meriç’e bağlandığı noktaya yakın Ergene üzerine yapılan topuk, ve Ergene seddesi ile nehirler bölgesinde yaklaşık üç bin dekardan fazla kavaklık ağaçları (Yunanistan tarafında da 300 dekar civarında ağaçlık mevcut) Meriç yatağının daraldığı bu kısımda suyun akışına direnç gösterdiğinden Ergene hızla geri tepmektedir. Bu bölgede Ergene’nin Meriç’e bağlandığı noktadan menbağa doğru yaklaşık bir km yatak ıslahı yapılıp genişletilmeli ağaçlar uygun bir şekilde düzenlenmeli. Ergene nehri yatağı temizliği, Meriç’e bağlandığı noktadan başlanarak Uzunköprü’ye kadar acilen yapılmaya başlanmalıdır.Buğday ekili alanlar uzun süre su altında kalabilecektir. İlkbahar yağışlarında ovanın tava gelmesi geç olacaktır. ‘’Ergenede balık tutulacak’’ ‘’Yüzülecek’’ ‘’Şafak Harekatı’’ iddialı söylemler işitmemize rağmen ne yazık ki arıtılacağı söylenen ‘’Ergene sanayi proses suları deniz derin deşarjı’’ile Marmara denizine derive edilecek. Keşke, Arıtma tam yapılıp, Ergen Nehir yatağından sulama yapılsaydı!!!.Maalesef Yaz aylarında Uzunköprü den menba tarafında Ergene Ovasında ekolojik tehlike söz konusu olabileceği riski görünüyor.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL