Tarım Haberleri Okuma Sayısı: 241

CUMHURİYET 2 YAŞINDA VE TOHUMA VERDİĞİ DEĞER ORTADA.

97 yıl önce  , 13 Aralık 1925’de Eskişehir’de Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Islah-ı Buzr (Tohum Islah) adıyla kuruldu. Görsellerde Enstitü’nün kuruluş kararnamesinin eski yazıyla yazılmış orijinali ve enstitünün rahmetli..

CUMHURİYET 2 YAŞINDA VE TOHUMA VERDİĞİ DEĞER ORTADA.

97 yıl önce  , 13 Aralık 1925’de Eskişehir’de Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Islah-ı Buzr (Tohum Islah) adıyla kuruldu. Görsellerde Enstitü’nün kuruluş kararnamesinin eski yazıyla yazılmış orijinali ve enstitünün rahmetli eski araştırıcılarından Hüseyin Kutluk tarafından bugünkü yazıya çevrilmiş hali görülüyor. Tarih: 13 Kanunuevvel (Aralık) 1341. Belgenin orijinalinden ve imzadaki isimlerden, bu kararnamenin soyadı kanunundan da, yeni yazı kanunundan da önce olduğu görülüyor. Cumhuriyet 2 yaşında ve tohuma verdiği değer ortada. Tohum Cumhuriyeti’dir Atatürk’ün Türkiyesi. Her manada ekilmiştir. Akıllara, yüreklere, vicdanlara, tarihe ve toprağa ekilen pirüpak bir tohum filizlenir ve güneşe bakar. Her manada aydınlanır, aydınlatır.

Günümüzde her manada yerli tohumları yasaklayan zihniyetsizliğin Cumhuriyetimizin aydınlanma fikrini anlaması da savunması da mümkün değil.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL