Ekonomi Okuma Sayısı: 663

“ÇİFTÇİ ÜRE ALAMAYACAK”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği ekim döneminin yaklaşmasıyla, çitçilerin tarlarına fiyatından dolayı gübre atamayacaklarını söyledi. Gaytancıoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, “Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Mart’a kadar hacizleri, icraları durdurmuştu ama..

“ÇİFTÇİ  ÜRE ALAMAYACAK”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeği ekim döneminin yaklaşmasıyla, çitçilerin tarlarına fiyatından dolayı gübre atamayacaklarını söyledi.

Gaytancıoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, “Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Mart’a kadar hacizleri, icraları durdurmuştu ama o tarihten sonra ne olacağını bilmiyoruz. Tarım Kredi Kooperatiflerinde bile üre gübrenin fiyatı çok arttı” dedi.

Gübre atılmayan tarlalarda ciddi verim düşüşü yaşanacağını kaydeden Gaytancıoğlu, “Şu anda üst gübre atım zamanı. Yağmurlar yağdı, bazı yerlere kar yağdı; üst gübre atarak azotlu gübreyle bitkinin gelişimi sağlanacak. Fakat birçok çiftçi arkadaşla konuştuğumuzda; parasının olmadığını söylüyor. Bu durum belki Cumhuriyet tarihinde ilk defa görülen bir durum. Çiftçi ciddi anlamda borçlu. Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Mart’a kadar hacizleri, icraları durdurmuştu ama o tarihten sonra ne olacağını bilmiyoruz. Tarım Kredi Kooperatiflerinde bile üre gübrenin fiyatı çok arttı. Kaldı ki Tarım Kredi Kooperatiflerinin bir iştiraki var; Gübretaş. Türkiye’nin en büyük gübre tedarikçilerinden bir tanesi. Geçen yıl bin 800 TL olan üre gübresi, şu an 3 bin 350 TL. Yüzde 100’e yakın bir artış var. Gübre kullanamayacağını söyleyen üreticilerin önemli bir kısmı da borçlu çiftçiler. Çiftçilerimizin ciddi anlamda bir borçları var. Bu borcu çevirmekte zorlanıyorlar. Gübre kullanılmaması demek; üretimde ciddi bir düşüş olması demek. Yüzde 20-25’ler civarında bir düşüş olabilir” şeklinde konuştu.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL