Edirne Haberleri Ekonomi Okuma Sayısı: 332

BU ŞARTLARDA ÜRETİM YAPIP İYİ HAYVAN YETİŞTİRMEK ÇOK ZOR”

Üreticinin sattığı çiğ inek sütü ile ineğin yediği süt yemine yapılan zam arasında uçurum kadar fark var. Bir yılda çiğ inek sütünün litresine yüzde 23 zam yapılırken süt yemine ise..

BU ŞARTLARDA ÜRETİM YAPIP İYİ HAYVAN YETİŞTİRMEK ÇOK ZOR”

Üreticinin sattığı çiğ inek sütü ile ineğin yediği süt yemine yapılan zam arasında uçurum kadar fark var. Bir yılda çiğ inek sütünün litresine yüzde 23 zam yapılırken süt yemine ise yüzde 60 zam yapıldı. Geçen sene çiğ inek sütünün litresini kooperatiflere soğutma bedeli hariç 2 lira 30 kuruştan satan üretici, bu yıl 50 kuruş zamla 2 lira 80 kuruşa satıyor. Yem fiyatları ise yerinde durmak bilmiyor. 50 kilogram süt yemi ortalama 125-130 liradan satılıyor. Üretici, yem ve süt arasındaki haksız fiyat artışından dolayı eziliyor.

 

 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, süte ve yeme yapılan zam arasında büyük fark olduğunu belirterek, “Geçen yılki yem fiyatlarına bakıyorum, bir de süt fiyatlarına bakıyorum. Bu yıl gelen zamlara baktığımızda süte yüzde 23 zam yapılmış. Yem fiyatları geçen yıla göre yüzde 60 artış sağlamış. Üreticimizin girdi maliyetleri hep yükseliyor. Para kazanamıyor. Süte yüzde 23 zam gelirken yeme yüzde 60 zam gelmesini üretici anlayamıyor. Bakanlığımızın gerekli müdahaleyi yapıp çiftçilerimizi zor durumda kalmaktan kurtarması gerekiyor. Gerçekten bu şartlarda üretim yapıp iyi hayvan yetiştirmek çok zor” dedi.

 

“Üretici dişi hayvanlarını satıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın süt ve yem fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğini ifade ederek,  “Ufak işletmelerin desteklenmesi gerekiyor. Ufak işletmeler 5 tane de hayvan bakabilir. Ama büyük işletmeler zarar ettiğini anladığı anda kapatır. Ufak işletmelere daha fazla destek verilirse ayakta kalır. Ayakta kalırsa hayvancılığın azalması daha da az olur. ‘Dişi hayvan satılmaması gerekiyor’ diyoruz ama çiftçi parası olmayınca dişi hayvanını satmak zorunda kalıyor. İnşallah bakanlığımız kısa sürede müdahalede bulunur, çiftçilerimiz sıkıntıdan kurtulur” şeklinde konuştu.

 

“Gübreye yüzde 90 zam”

Üre gübresine de aşırı zam yapıldığını kaydeden Arabacı, “Şu anda çok sayıda çiftçimiz gübresini attı, çok az sayıda kaldı. Gübrede yüzde 80-90 fiyat artışı var. Gübrede gümrük vergisi yok. Pandemiden dolayı yurt dışındaki fabrikaların kapalı olması. Gübre atım döneminde taleplerin çoğalması ile birlikte dışarıdaki fiyatların artışı sebep gösteriliyor. Geçen yıla göre yüzde 80-90 artış var. Bakanlığımızın çiftçilerimize daha uygun fiyatlı gübre temin etmesini diliyorum” diye konuştu.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL