Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 186

Borsada Ayçiçeği Fiyatları Dibi Gördü

Borsada Ayçiçeği Fiyatları Dibi Gördü Yağ Fiyatlarında İse Düşüş Yok! Uzunköprü Ticaret Borsasında işlem gören ayçiçeğinde fiyatlar adeta dibi gördü. Geçtiğimiz gün satışı gerçekleşen ayçiçeğinde ortalama 40 yağ ürünler 11..

Borsada Ayçiçeği Fiyatları Dibi Gördü

Borsada Ayçiçeği Fiyatları Dibi Gördü
Yağ Fiyatlarında İse Düşüş Yok!

Uzunköprü Ticaret Borsasında işlem gören ayçiçeğinde fiyatlar adeta dibi gördü. Geçtiğimiz gün satışı gerçekleşen ayçiçeğinde ortalama 40 yağ ürünler 11 liranın altında satıldı. Ayçiçeği piyasasında yaşanan düşüşün ise yılbaşından itibaren geçerli olan ham ayçiçeği yağında gümrük vergilerinin 31 Mayıs’a kadar sıfırlanması olarak gösteriliyor. Görüşünü aldığımız otoriteler bu şartlarda ham yağ ithalatının ayçiçeğini alıp işlemekten daha cazip hale geldiğini söylüyorlar. Ancak piyasadaki bu çift yönlü düşüşe rağmen market raflarındaki rafine ayçiçeği fiyatlarında ise her hangi bir indirim yapılmadı.

Ham ayçiçeği yağı ve çekirdekte gümrük vergilerinin sıfırlanmasının rafine yağ fiyatlarına olumlu olarak yansıması bekleniyordu. Yılbaşından önce ham ayçiçeği yağı ithalatına yüzde ton başına uygulanan 250 dolar ve ayçiçeği çekirdeğine ise yüzde 5 vergi uygulanıyordu. Yılbaşında vergilerin 31 Mayıs 2023’e kadar sıfırlanması çekirdek yerine, yağ ithalatı daha avantajlı hale geldi. Ancak hem Uzunköprü Ticaret Borsasında işlem gören ayçiçeğinin hem de ham yağın fiyatının düşmesine rağmen tüketicinin cebine yansıyan bir olumlu gelişme yaşanmadı. Uzunköprü Ticaret Borsasında geçtiğimiz gün ortalama 40 yağ ürünler 11 liranın altında işlem görürken, son iki gündür ise nerdeyse harman dönemi ile aynı piyasa şartları oluşmuş durumdu. Ham yağ ithalatının hız kazanması ile ise ayçiçeği fiyatlarının harman döneminin dahi altına düşmesi beklenirken tüketici için olumlu sonuçlar doğurması beklenin bu durumun ise şimdilik market raflarına yansımadığı görülüyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL