Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 575

YAĞMURCA KÖYÜNÜN 279 YILLIK ANIT AĞACI YAKILDI

İlçemize bağlı Yağmurca köyü girişinde bulunan ve yaklaşık 279 yıllık olduğu belirtilen Anıt Meşe Ağacı 28 Mart 2024 Perşembe günü ilk belirlemelere göre kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından yakıldı.Ağacın..

YAĞMURCA KÖYÜNÜN 279 YILLIK ANIT AĞACI YAKILDI

İlçemize bağlı Yağmurca köyü girişinde bulunan ve yaklaşık 279 yıllık olduğu belirtilen Anıt Meşe Ağacı 28 Mart 2024 Perşembe günü ilk belirlemelere göre kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından yakıldı.Ağacın geçtiğimiz yıllarda karbon testi yapılarak yaşı belirlenmiş ve koruma altına alınmıştı.Konu hakkında Jandarma’nın çalışmaları sürüyor.

 

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce uygun nitelikteki ağaçlar, anıt ağaç olarak tescil edilerek koruma altına alınıyor. Anıt ağaçların uzun yıllar varlıklarını sağlıklı şekilde sürdürebilmeleri amacıyla bakımları özenle yapılıyor.

Mevzuatta “tabiat varlığı” olarak tanımlanan anıt ağaçların mevcut durumlarını belirlemek, bakım ihtiyaçlarını tespit etmek, korunmalarını ve tanıtımlarını sağlamak ve tescil işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Bakanlık tarafından çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda Edirne’de 51, Tekirdağ’da 32, Kırklareli’nde 28 olmak üzere Trakya’daki 111 anıt ağacın budamaları yapılarak gövdelerindeki çürüklerden temizleniyor. Gerekli ilaçlamaların ardından çürüyen yerler macunlanarak kapatılıyor.

Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürü Engin Öztürk,Gazetemize yaptığı açıklamada:“Edirne ilimize 83 ,Uzunköprü ilçesine 19 km mesafede olan Yağmurca köyü girişinde bulunan Saplı meşe ağacın  yaklaşık 279 yıllık olduğu Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce tescillenerek koruma altına alındı.Saplı Meşe Ağacımız Boyu 12 Metre,tepe çapı 10 metre,Yüksekliği 184 metre

Tabi bu ağaçın bugüne tanıklık ettiği gibi gelecek nesillere de bizden bu yaşadıklarının selamını iletmesi önemli. Geçmiş ve gelecek arasında tarihi ve kültürel köprü vazifesi gören anıt ağaçlarımız restore ve bakım çalışmalarımız ile gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılacak. Anıt ağaçımız bugün yaşananları, bugün ettikleri tanıklıkları gelecek nesillere aktaracaklar.”

Öztürk , gelecek nesillere daha temiz, daha sağlıklı, daha sürdürülebilir çevre, daha sürdürülebilir bir doğa bırakmak için çalıştıklarını aktardı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL