Tarım Haberleri Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 519

UZUNKÖPRÜ ZİRAAT ODASI UYARDI

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanlığı Altınyazı,Balabanköy,Harmanlı ve Çavuşlu’da  yapılan ziyaretlerde buğday kesik sineğine rastlandığını ve üreticilerin dikkat etmesi gerektiklerini bildirdi. Konu hakkında Uzunköprü Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamada; “Altınyazı,Balaban,Harmanlı ve Çavuşlu köylerinde..

UZUNKÖPRÜ ZİRAAT ODASI UYARDI

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanlığı Altınyazı,Balabanköy,Harmanlı ve Çavuşlu’da  yapılan ziyaretlerde buğday kesik sineğine rastlandığını ve üreticilerin dikkat etmesi gerektiklerini bildirdi.

Konu hakkında Uzunköprü Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamada; “Altınyazı,Balaban,Harmanlı ve Çavuşlu köylerinde yapmış olduğumuz ziyaretlerde buğdayda ilaç ve buğday kesik sinek zararlarını tespit ettik üreticileri bilgilendirdik aynı zamanda badem ve ceviz bahçelerinde budama ve çiçeklenme dönemleri ile ilgili bilgi paylaşımında bulunduk.

Buğday Kesik Sineği erginleri zarar vermezler. Larvaları Sonbahar ve İlkbahar olmak üzere 2 dönem zarar yaparlar.

Sonbaharda, larvaların gövdenin alt kısmında emerek zarar yapması sonucu soğana benzer şişlikler meydana gelir. Zarar görmüş bitkilerde büyüme noktası tamamen hasar görmüş olabilir ve bu bitkileri ölüme götürür. Kardeşler zarar sonucu cüce kalabilir ve genç bitkilerin çoğu öldüğünden tarlada yer yer açıklıklar gözükebilir.

İlkbaharda, Buğday Kesik Sineği larvaları sapa kalkma döneminde toprak yüzeyine yakın ilk boğumun hemen üzerinden yaprak kını ile sap arasına girerek bitki özsuyunu emerek zarar yaparlar. Verdikleri zarar sonucunda başağa besin gitmesi engellenir ve başak oluşumu olumsuz etkilenir. Bu durum sonucunda başakta olucak danenin hem miktarı hemde kalitesi azalmış olur. Aynı zamanda saplarda kırılma görülebilir.

Buğday Kesik Sineği Mücadelesinde;

-Sonbahar zararından korunmak için geç ekim yapılmalıdır.

-Hububat tarlalarındaki hasattan kalma sap ve diğer artıklar derin sürüm yapılarak yok edilmelidir.

-Ekim nöbeti uygulanmalıdır.

-Hasat geciktirilmemeli ve dane kaybı önlenmelidir.” İfadelerine yer verildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL