Tarım Haberleri Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 608

UZUNKÖPRÜ ZİRAAT ODASI DELEGE SEÇİMLERİ 18 ARALIKTA YAPILACAK

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, gazetemize yaptığı açıklamada,Uzunköprü Ziraat Odası meclisinin aldığı karar doğrultusunda delege seçimlerinin 18 Aralık 2022 Pazar günü yapılmasına karar verdiklerini söyledi.   Uzunköprü Ziraat Odası..

UZUNKÖPRÜ ZİRAAT ODASI DELEGE SEÇİMLERİ 18 ARALIKTA YAPILACAK

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, gazetemize yaptığı açıklamada,Uzunköprü Ziraat Odası meclisinin aldığı karar doğrultusunda delege seçimlerinin 18 Aralık 2022 Pazar günü yapılmasına karar verdiklerini söyledi.

 

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, delege seçimleriyle silgili açıklama yaptı.

Toprak,  “6964 sayılı kuruluş kanunun 7’nci maddesinin 2’nci fıkrası gereği, her dört yılda bir yapılması gereken genel kurul delegesi seçimleri Aralık ayında yapılacaktır. Bu kapsamda meclisimiz toplanarak  Ziraat Odası Mahalle delegeleri seçimlerinin 18 Aralık tarihinde yapılmasına karar verdi. 18 Aralık 2022 tarihinde  16 mahalle, Kırcasalih beldesinde(4 delege)  ,53 köy’de 73  delegenin seçimini Uzunköprü Ziraat odasına  kayıtlı 14 bine  yakın üye ile  yapacaktır. Ziraat Odası Mahalle delege seçimleri muhtarlıklarda yapılacak.

 

Oy kullanacak veya aday olacak çiftçilerimiz odamızda aktif üye olmak zorundadır. Üyelerimiz İkametgah adreslerinin bulunduğu muhtarlıklardan oy kullanabilecekler. 12 Aralık 2022 Pazartesi günü üye listeleri askıya çıkarılacaktır.  Ziraat Odası’nda üye kimi tercih ederse o delege olacak” dedi.

 

Ziraat odası seçimleri ne zaman yapılacağı 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu ile belirlenmiştir. Mezkur yasal düzenlemeye göre ziraat odalarında her dört yılda bir seçim yapılması gerekmektedir.

Ziraat odası meclis ve yönetim kurulu olmak üzere iki yönetim organından oluşmaktadır. Yönetim kurulu üyeleri ve doğal olarak ziraat odası başkanı 4 yılda bir seçilmektedir. Olağanüstü kongre yapılmamışsa tüm ziraat odaları kongreleri aynı dönemde yapılmaktadır.

Ziraat Odası delege seçimleri, 6964 sayılı Kanun‘un 7’inci maddesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Nizamnamesi 22’inci maddeleri ile Türkiye Ziraat Odaları Kongre Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde hüküm altına alınan usul ve esaslar çerçevesinde yapılmaktadır.

Seçim Tarihleri Hangi Aylarda Yapılmaktadır

Ziraat odası seçimleri aşamalar halinde yapılmaktadır. Birinci aşama olarak delege seçimleri yapılır daha sonra bu delegeler arasından meclis kurulu üyeleri, yönetim kurulu üyeleri ve yönetim kurulu başkanı yani ziraat odası başkanı seçilir.

Bkz. Nasıl Ziraat Odası Başkanı Olunur ?

 

Ziraat Odası Seçimleri Ne Zaman Yapılacak ?

Türkiye genelinde ziraat odası genel kurulları en son 2019 yılında yapıldı. Tüm ziraat odaları olağan genel kurullarını 2019 yılı içinde tamamlayarak oda yönetim organları ve ziraat odası başkanı seçimlerini tamamladı. Bu nedenler mevcut yönetimin 2023 Şubat ayına kadar göreve devam edeceği ve 2023 yılı Şubat ayında yeninden ziraat odası başkanlık seçimi yapılacağı söylenebilir. Söz konusu genel kurullarda mahalle ve köylerden seçilen delegeler oy kullanmaktadır. Delege seçimleri 2022 Aralık ayında yapılacak olan seçimler ile tespit edilecektir.

Kimler Oy Kullanabilir

Ziraat odası seçimlerinde teorik olarak tüm kayıtlı çiftçiler oy kullanmaktadır. Ancak temsili delegelik sistemi ile seçimler yapıldığından oda yönetim organları delegeler tarafından teşkil edilmektedir. Ziraat odası yönetim ve organlarında görev alabilmek için Aralık ayında yapılacak olan genel kuruldan önce mahalle veya köyde delege olarak seçilmeniz gereklidir. Delege olarak seçildikten sonra Şubat ayında yapılacak genel kurulda oda yönetimine aday olabilirsiniz.

Kuruluş Kanunu’nun 4’üncü maddesine göre bir seçim çevresinde kayıtlı olan asli üyelerden gerçek kişiler ve gerçek kişiler dışında kalan asli üyelerin (kurumlar) kanuni temsilcileri; seçime katılma ve aday olma hakkına sahiptir.

Ziraat Odası Seçimlerini Kim Yapar

Ziraat odalarının mahalle ve köylerde seçim gölgesinde kayıtlı tüm üyelerin katılımı ile yapılan delege seçimleri yargı gözetimi olmaksızın mahalle muhtarı başkanlığında ihtiyar heyeti üyelerinden oluşturulan sandık kurulları ile yapılmaktadır. Ancak Şubat ayında yapılan genel kurulların yargı gözetiminde yapılması gerekmektedir. Bu durumda kongreler yargı gözetiminde yapılır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL