Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 812

SERDAR MANGA YAZDI;OSB OYUNCULARININ YEŞİL EKONOMİ BİLGİ SORUNSALI

Malumunuz koskoca Trakya’da temiz ve nitelikli sanayi kümelenmesi vesilesiyle yeşil ve sürdürülebilir kalkınma adına var edilen OSB konseptine tek karşı çıkılan yer Uzunköprü. Karşıtların iki gerekçesi var. İlki; tarım alanları..

SERDAR MANGA YAZDI;OSB OYUNCULARININ  YEŞİL EKONOMİ BİLGİ SORUNSALI

Malumunuz koskoca Trakya’da temiz ve nitelikli sanayi kümelenmesi vesilesiyle yeşil ve sürdürülebilir kalkınma adına var edilen OSB konseptine tek karşı çıkılan yer Uzunköprü. Karşıtların iki gerekçesi var. İlki; tarım alanları tarım yapılmıyor olsa da sadece ziraat içindir. Ne kadar temiz olursa olsun endüstriye kapalı olmalıdır. İkincisiyse; yeni sanayi sistematiği ne kadar küresel düşük karbonlu ekonomi rejimi dahilinde yüzlerce metodolojiye sahip  temiz kalkınma mekanizmaları üst başlığıyla hayata geçirilirse geçilsin fabrikalar kesin habitata zararlıdır saplantısı.

Uzunköprü Karma OSB (UKOSB) karşıtları S.S. Kavacık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve sivil bir platform dahilinde o alana OSB yaptırmamak adına ayakta alkışlanası şekilde organize bir inançla hareket ediyor. Arkalarında siyasi yada coğrafi rekabet anlayışıyla destek veren Keşan ve Edirne merkezli ekabir siyaset var.

OSB karşıtı hareketin karşısındaysa içinde UTSO, Edirne Valisi, Uzunköprü Belediye Başkanı ve İl Genel Meclis üyelerinden oluşan arkası devlet, sözde kurumsal bir müteşebbis heyeti.

Uzunköprü basını ve benim gibi kalkınma sistematiğinin her tür küresel gelişimini yakından takip eden yazarlar düne kadar UKOSB karşıtlarına neden saplantılı olduklarını açık bilgilerle anlattık. Fakat gördük ki sazı elinde tutması gereken UTSO’dan tık yok. Bırakın karşıtları rahatlatacak konsensüs odaklı propoganda yapmayı; resmen hakir görme algısına sahip dışlama stratejisi güdüyor. Bu vesileyle şahsım adına UKOSB olmaz, hani belki olsa da prematüre doğar ve kısa süre sonra metruk hale gelir inancına ciddi ciddi girdim. Hala daha öyle. Buyrun neden böyle düşündüğümün size bir ispatını daha sunayım.

Tarih 27 Mayıs. Köşe yazımın başlığı “Ticaretin Yeni Kuralı AYM+DEEP yani Avrupa Yeşil Mutabakat + Döngüsel Ekonomi Eylem Planı. Adresim UTSO başta olmak üzere UZKOSB müteşebbis heyeti. Niyet açık. Döngüsel Ekonomi metodolojisiyle üretilen “Avrupa Yeşil Mutabakatı Kanunu” neler anlatıyor önce siz anlarsanız, iyiniyetli ama ilkel bir çevrecilik saplantısına sahip ateşli OSB karşıtlarına da izah edebilir; bu saatten sonra kurulacak OSB’lerin ve dahilindeki fabrikaların çok temiz zannettiğiniz çeltik ve hayvancılık ziraatından yüzlerce kat daha temiz olduğunu anlatabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey 11 Haziran’da TUSIAD’ın üstelik herkese açık webinarına katılmak.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, TÜSİAD Enerji ve Çevre Yuvarlak Masa Başkanı Cevdet Alemdar, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo, EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Daire Başkanı Hande Alpaslan, TÜSİAD Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Alt Çalışma Grubu Başkanı Oğuzhan Akınç, B4G Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk ve Ewa Danışmanlık Kurucu Ortağı Dilek Emil. Kolay kolay bir daha halka açık bir ortamda beraber göremeyeceğiniz bu yeni ekonomi metodologlarının olağan üstü önem arz eden paneline kimler katıldı dersiniz? Öyleya, yeni küresel sanayi “kanunlarının” neler olduğunu bileceksiniz ki uygulayabilecek yada kafası hala daha 80 yıllarda kalmış pislik kaynağı fabrika takıntılılara anlatabileceksiniz.

Bu arada, mevzunun girişi diyebileceğimiz 5 ana başlıktan 37 üst stratejiden oluşan CEAP sistematiği (döngüsel ekonomi eylem planı) sadece yeni OSB ve sıra dışı sanayicilik kurallarından da ibaret değil. Çünkü fabrikacı kadar ürün tedarikçisi ve satıcısını da kapsıyor. Hepsi bu kanunlara tabii. Uymayanlar oyun dışı. Dolayısıyla ticari kalkınma dinamiğinin yeni omurgası. Hal böyle olunca gözüm Trakya Kalkınma Ajansı uzmanlarını da aradı panelde.

Sonuç? 1 tane dahi tanıdık ekabir yada koltuk işgal ettiği kurumundan tanıdık bürokrat vs. katılmadı. Sonrada bana diyorlarki neden umudunu kestin. Hadi canım !

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL