Doğa Ekonomi Siyaset SonDakika Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 617

ŞENTOP’TAN,OSB’YE TAM DESTEK

Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan İHTİYAR, 02.07.2021 tarihinde Trakya Oda/Borsa Yönetim Kurulu Başkanları ile birlikte Yıldız Sarayı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Mustafa..

ŞENTOP’TAN,OSB’YE TAM DESTEK

Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan İHTİYAR, 02.07.2021 tarihinde Trakya Oda/Borsa Yönetim Kurulu Başkanları ile birlikte Yıldız Sarayı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Mustafa ŞENTOP’un misafiri oldu.

Toplantıda bölge sorunları, ekonomik sıkıntılar dile getirilirken Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Uzunköprü Çevreye Duyarlı Organize Sanayi Bölgesi projesinde gelinen son nokta ve yapılması gereken çalışmalar hakkında istişarede bulunuldu.

 

TBMM Başkanı Sayın Mustafa ŞENTOP, UTSO Başkanı Ercan İHTİYAR’a, Uzunköprü OSB projesiyle ilgili her türlü desteği vereceğini iletti.

UTSO Başkanı Ercan İHTİYAR’a, Uzunköprü OSB projesiyle ilgili  gazetemize şu açıklamalarda bulundu.

NASIL BAŞLADI?

Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluş çalışmaları Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan İHTİYAR’ın girişimi ve Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nin onayı ile 2016 yılında başlamıştır.

NEDEN BAŞLADI?

Uzunköprü özellikle 2000’li yıllardan itibaren genç nüfusunu Çorlu-Çerkezköy’e göç vermiştir. Böylece hem işgücü azalmış hem de Uzunköprü’nün verimli topraklarını işleyen nüfus yaşlılardan oluşmaya başlamıştır. Uzunköprü’de katma değeri yüksek ürün üretilmediğinden ticaret sadece tarıma dayalı olarak kalmıştır. Ancak önümüzdeki 15 yıl içerisinde, nüfusun yaşlanması ve genç nüfustaki azalma tarım topraklarını işleyecek insan bulunamayacak ve tarıma dayalı sanayi de sıkıntılı sürece girecektir.

Bu sebeple, Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi projesi Uzunköprü’deki göç azaltmak hatta göç eden gençlerimizin geri getirmek, işsizliği azaltmak, istihdam artışının sağlamak, bölgemizin çekinceleri de göz önüne alınarak, ekonominin tarıma dayalı olmaktan çıkarılıp sektör çeşitliliği sağlanması yoluyla bölgenin ekonomik zorluklardan daha az etkilenmesinin sağlamak, mevcut dağınık ve düzensiz sanayi alanlarının ortak denetim ve yönetim mekanizmasına kavuşturmak ve çevreye olumsuz etkilerinin minimize etmek, çevreye duyarlı ve teknoloji bazlı sektörlere ağırlık vermek, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlamak ve devlet teşvik teşviklerinden en üst düzeyde faydalanabilmek amacıyla başlamıştır.

NEDEN KARMA OSB?

Bu tip projeler uzun solukludur. İşlemlerin tamamlanması, imarın oluşması, alt yapı ve yolların yapılması gibi işlemler zaman alır. Tek sektör için ihtisas OSB planlamış olsaydık, aynı sektörden yatırımcı bulmakta ve OSB yi doldurmakta giçlük çekebilirdik. Oysa Karma olunca gelen yatırımcılar çeşitlenecek ve OSB daha hızlı işlemeye başlayabilecektir.

HANGİ AŞAMALARDAN GEÇİLDİ?

Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin mevkiisi İstanbul – Tekirdağ – Çanakkale’ye ulaşım açısından son derece uygun bir yerdedir. Aynı zamanda Uzunköprü’ye çok yakındır. Arazinin tamamının hazine arazi olması, kamulaştırma gibi çok büyük zaman ve mali kayıplara yol açmaması sebebiyle statüsü 1990 yılı itibariyle “çalılık” olan Uzunköprü-Kavacık Köyü’nde bulunan 71,5 ha’lık alan için Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri ile gerçekleştirilen çalışmalar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na (o dönem Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı) başvurular yapılmıştır.

 

Başvurunun kabulünün ardından 2017 yılı Mayıs ayında, OSB alanı olarak önerilen Uzunköprü Kavacık Köyü Ardıç Mevkii’nin Yer Seçim Komisyon Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantı çağrısı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılmış, ilgili tüm kuruluşlardan bu alanın OSB yapılması yönünde olumlu görüşler alınmıştır.

 

Yine bu dönemde OSB alanı ile ilgili Gözlemsel Jeolojik Etüt Raporu ve Nazım ve Uygulama İmar Planına Esas Jeolojik, Jeolitik-;Jeoteknik Etüt Raporu hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmiş ve rapor Bakanlıkça onaylanmıştır.

2017 yılı sonunda mevzuat gereği işlemler tamamlanmış olup; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 14.12.2017 tarihli yazısı ile Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi Kuruluş Protokolü onaylanarak OSB tüzel kişilik kazanmıştır.

 

2018 yılında Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi alanının Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon ÇDP ile Edirne İli 1/25.000 Ölçekli ÇDP’ye işlenmesine yönelik gerekli işlemler şehir plancımız tarafından yapılmış ve bakanlığa sunulmuştur. Bakanlık müracaatı uygun bulmuş; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğü’nce işlem ilana çıkarılmıştır. İlan süresi sonunda “Bakanlık Oluru” ile OSB alanı ilgili haritalara işlenmiştir.

 

Bu süreç içerisinde Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi için, çevre kirliliğine yol açmayan firmalardan ciddi birçok ön talep alınmış olup, firmalar istihdam taahhüdünde bulunmuşlardır.

 

ŞU AN NEREDEYİZ?

Çevre şehircilik onayı ile birlikte, ortada imar planı ile ilgili kamuoyunun bilgisi olmadığı halde Kavacık köyünde yaşayan insanlarımızın çekinceleri ortaya çıkmıştır.

Hazırlatılmakta olan imar planı paftalarında bu çekincelerin de birçoğunu ortadan kaldıracak çalışmalar yapılmakta olup; işlemler tamamlandığında Sanayi Bakanlığı onayına sunulacaktır.

 

BU PROJENİN AMACI

Özellikle başta ilçemiz olmak üzere, Meriç, Kırcasalih ve tüm bölge köylerimizin kalkınmasını sağlamak; halkımızın refahı ve zenginliğini tesis etmektir.’’Açıklamasına yer verdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL