Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 371

SELİM BEKAR YAZDI:EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR

Uzunköprü’de 23 Nisan Etkinliği kapasamında Atatürk Anıtına İlçe Millieğitim Müdürlüğü çelenkî konuldu. Saygı duruşu ,istiklal marşı okundu ve Program bitti.   Sanırsanız sıradan bir bayram.Öyle kısa hazırlanmış ki İlçe Millieğitim..

SELİM BEKAR YAZDI:EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR

Uzunköprü’de 23 Nisan Etkinliği kapasamında Atatürk Anıtına İlçe Millieğitim Müdürlüğü çelenkî konuldu. Saygı duruşu ,istiklal marşı okundu ve Program bitti.

 

Sanırsanız sıradan bir bayram.Öyle kısa hazırlanmış ki İlçe Millieğitim Müdürü Eralp Akman ,Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında  önemini anlatan bir kaç kelime konuşmalıydı.Konuşmadı.veya konuşma izni verilmedi. Sonuçta memur amirinin dediğini uygulayacak.

 

Müdürümün söyleyemediği cümleleri ben yazayım. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.

 

 

 

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan),saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.

23 Nisan’ın Türkiye’de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920’de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara’ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk’ün Ankara’da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk’ün 21 Nisan’daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara’ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115’i katılabilmiştir.

 

 

Eski yıllarda Tüm siyasi partiler resmi  bayramlarda çelenklerini sunarlardı. Ertesi gün Cumhuriyet caddesinden gectiğinizde Atatürk Anıtında çelenklere bakardık.Kimler gelmiş kimler gelmemiş.hangi partinin celenkleri var kimlerin yok.ona göre muhasebe yapardık. değilmi.

 

Sevgili okurlarım, elbette salgının gerçekleriyle  uyumlu önlemler alınmış, formüller üretilmişti.. 23 Nisan kutlamaları geleneğimize uygun olarak başkanlık koltuklarına oturan çocuklarımız, maskeli, seyyar araçlara alınmış, kentlerin ana sokaklarında müzik eşliğinde marşlarla, evlerinde kapalı kalmış, balkonlara fırlayan çocuklarla buluşturulmuşlardı.

 

Camlara yapılmış süslemeler, çocukların hazırlanmış özel giysileri ile eşlik etmeleri de atlanmamıştı. Çok kısa süreli de olsa hevesleri, hazırlıkları kursaklarında kalmamıştı..

Aynı çerçeveler içinde belediye başkanlıkları ile siyasi partilerin yöneticilerinin tören anıtlarına gidişleri, bir çelenk olsun bırakmaları da ülke çapında engellenememişti.

 

 

Tüm bayramlarda etkinlik bittikten sonra  Uzunköprü  CHP İlçe başkanlığı Celenkini koyuyor. bu bayramda gelenek bozulmadı ,birde İYİ  parti çelenki Atatürk anıtına konuldu.

 

 

Gazetemiz sosyal medya hesabından cektiğimiz tüm fotofrafları  paylaşıyoruz.CHP ve İYİ ‘nin Celenk Sunma resimlerini gören,Uzunköprü MHP İlçe Başkanı Onur Özer Ser’i  Rahatsız etmiş olacak ki,telefonla beni aradı.

 

Biraz sinirlenmiş ve alınmış   şekilde  programı eleştiriyordu.Kaymakamlığın bize gönderdiği programda sadece  İlçe Millieğitim müdürlüğü ve müdürlerin katılacağı. İlçe milli eğitim çelenk’in sunulacağı söylendi.

 

CHP Ve İYİ  Parti  Celenklerini sunmasını onlara özel kanun bize özel kanunmu uygulanıyor sorusunu sordu.Bu soruların elbette Muhatıbı ben değilim.  muhatıbı  başkana cevap verecektir.

 

 

Sayın İlçe müdürüm gazetemizin çektiği resimleri sosyal medyada gördükten sonra çok güzel çekmişsin  abi teşekkür ediyorum. dedi.

 

23 Nisan 1920 tarihi, bugün üzerinde hür ve bağımsız olarak yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerinin atıldığı, milli egemenliğin ilan edildiği önemli bir gündür. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun.

 

 

Yusuf Sokakta 23 Nisanda Eczacı  Mustafa Aslan’a ait olan eski ev yıkılıdı. Belediye ile yıkım karşılığı  2  yıl oto park karşılığı anlaşıldığını duydum. İki tarafıda kutluyorum. Yeni bir oto parkımız oldu.

 

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL