Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 540

ORHAN KALYONCU YAZDI:AZ GİTTİK UZ GİTTİK

        “Az gittim, uz gittim. Dere tepe düz gittim. Bir de dönüp ardıma baktım ki bir arpa boyu yol gitmişim”, diye başlar, masallar. Uzunköprü’nün tarihi de 595 yıl önce Osmanlı..

ORHAN KALYONCU YAZDI:AZ GİTTİK UZ GİTTİK

        “Az gittim, uz gittim. Dere tepe düz gittim. Bir de dönüp ardıma baktım ki bir arpa boyu yol gitmişim”, diye başlar, masallar. Uzunköprü’nün tarihi de 595 yıl önce Osmanlı Padişahı 2. Murat’ın, Avrupa fetihlerine çıkarken, kışın taşmasıyla doğal engel olan Ergene Nehri üzerine taştan bir köprü yapılmasını, emretmesiyle başlar. 1426-1443 yılları arasında Başmimar Muslihiddin ile Mimar Mehmet birlikte köprüyü inşa ederler. Köprü’nün yanına bugünkü Uzunköprü’nün temeli Ergene Şehri kurulur. Geçen 600 yıla yakın sürede ne kadar yol alabildik? Modern bir şehir olabildik mi? Aşağıdaki konu başlıklarına bir göz atarak bu sorulara birlikte yanıt bulmaya çalışalım.

Ergene

Çakmak

Eskiköy

Doğalgaz

Huzurevi

Hükümet

Hastane

Muradiye Camii

Tarihi Çeşmeler

Tarihi Uzunköprü

Pancar Şirketi

Otopark

Meydan

Terminal

Pazaryeri

Kırkkavak Deresi

         Ergene; Ergene Nehri ve Ovasının kirliliği artık kronikleşti. “Balık tutacağız”, sözü verilmesine rağmen henüz bunu göremedik. Uzunköprü ve havalisi bu kirliliğin acısını çekmeye devam ediyor. Uygulanacak proje ne zaman sonuç verecek? 30 yıldan beri bekliyoruz.                                                                                        Çakmak Barajı;  2007 yılında yapımı başlanan önce 2011, sonra da 2015 de bitmesi öngörülen baraj 14 yılda kaplumbağa hızıyla ilerlemekte, 2020 yılının Eylül ayında barajın kazı dolgusu ve tüm gövde inşaatı dahil her türlü işlemi tamamlanmış olup, suyu tarlalara dağıtacak sulama sisteminin sadece % 10’luk kısmı tamamlanabilmiştir.                                                                                             Eskiköy Sınır Kapısı: Eskiköy, Uzunköprü’ye 7 km uzaklıkta, Meriç Nehri boyunda bir sınır köyümüzdür. Uzunköprü’nün 20 km batısında da, Yunanistan’ın Dimetoka kasabası vardır. Uzun yıllardır, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde Uzunköprülüler, buraya bir sınır kapısı açılmasını istiyorlar. Şimdi, Temmuz 2020’de Edirne CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun, “iki ülke halkının da istediği, Selanik ve Uzunköprü Ticaret Odalarının da anlaştığı, Gümrük Bakanlığının onay verdiği Eskiköy sınır kapısının açılması yönünde bir çalışmanız var mı”, diye ilgili bakana yönelttiği sorusuna yanıt bekleniyor.

Doğalgaz:  Doğal gazın gelmesi için Uzunköprü ve komşu ilçemiz Keşan beraber müracaat etmesine rağmen Keşan 4 yıldır doğal gazın rahatlığını yaşarken Uzunköprülüler kirli havayla yaşamaya devam ediyorlar. Doğalgaz boruları bir türlü 20 km uzaklıktaki Kurtbey’den Uzunköprü’ye getirilemedi. Sadece bir mahallemizde tankerle doğal gaz verilmeye çalışılıyor.

 Huzurevi: Uzunköprü merkezden yaklaşık 5 km uzaklıkta 50 dönüm arazisi olan eski yüksek okul binası çürümeye yüz tutarken, oraya bir huzurevi yapılması kararı verildi. Şimdi onun uygulanması bekleniyor.

Hükümet Binası; Adliye ve kaymakamlığın olduğu miadı dolan Hükümet Binasının yıktırılıp, yerine yenisinin yapılmasını bekliyoruz.

Hastane; Keşan Devlet Hastanesinin hizmete girmesinden 2 yıl sonra, Uzunköprü’nün ihtiyacı olan hastanenin ihalesinin yapıldığı ve inşaatına başlandığı haberlerini aldık.

Muradiye Camii: Uzun süredir beklenen restorasyon çalışmalarının başladığını biliyoruz. Camiinin tuvaletlerinin yerin altına alınarak,  etrafının açılması ve çevre düzenlemesinin yapılması gerekir. Böylece 577 yıllık tarihi Camiinin güzelliği ortaya çıkacaktır.

 

      Tarihi Çeşmeler: 12 adet tarihi çeşmenin ayağa kaldırılması, yok edilenlerin yerlerine konması Uzunköprü’de yaşayanların özlemidir.

Tarihi Uzunköprü: 2014 yılında beri onarım görmesi beklenen tarihi taş köprümüzün nihayet onarım ihalesi yapılmış. Bir an önce onarımı aslına uygun olarak başlanmalı, gözleri temizlenmeli ve çevre düzenlemesi yapılmalıdır.

Pancar Şirketi Binaları: 19 Mayıs Caddesi üzerinde, hastanenin hemen arkasında Pancar Şirketine ait harabeye dönmüş binalar ve bahçe mevcut. Hukuki durumu nedir? Bilmiyorum. Ancak orası bir park olarak değerlendirilebilir.

Otopark: Uzunköprü’nün otopark ihtiyacı gün geçtikçe artıyor, neredeyse acil duruma geliyor. Yakında araçlardan dolayı yollardan ve caddelerden geçmek mümkün olmayacak. Cadde ve sokaklar otopark değildir. Belediye, inşaatlardan daire başına bir ücret alıyor, o yüzden yeni yapılan binalar otopark yapmıyorlar. Keşan’daki gibi büyük bir kapalı otopark yapılmalıdır.

Meydan: Uzunköprü’nün büyük bir kent meydanına ihtiyacı var. Bu proje pazaryeri ve festival alanı ile birlikte değerlendirilecektir, sanırım.

Terminal: Yeri tespit edilen terminalin yapılmasını bekliyoruz.

Pazaryeri; Uzunköprülüler, pazar yerinin de bir an önce projesinin hazırlanıp, hayata geçirilmesini bekliyor.

Kırkkavak Deresi: Kırkavak deresinin boydan boya temizlenip, etrafının çevre düzenlemesi yapılmalıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL