Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 215

GÜBRE FİYATLARINDAKİ YÜZDE 90 ZAMMA ZİRAAT ODASINDA TEPKİ

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç kimyasal gübre fiyatlarındaki artış konusunda bir basın açıklaması yaptı. Başkan Kılıç; Kimyasal gübre fiyatlarının son bir yılda yüzde 90’a yakın zamlandığını belirterek çiftçimizin büyük..

GÜBRE FİYATLARINDAKİ YÜZDE 90 ZAMMA ZİRAAT ODASINDA TEPKİ

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç kimyasal gübre fiyatlarındaki artış konusunda bir basın açıklaması yaptı.

Başkan Kılıç; Kimyasal gübre fiyatlarının son bir yılda yüzde 90’a yakın zamlandığını belirterek çiftçimizin büyük sıkıntı içerisine düştüğünü söyledi. Geçtiğimiz yıl pek çok girdide oldukça yüksek fiyat artışları yaşandığını belirterek bu artışın 2021  yılında da devam edeceğinin anlaşıldığını ve bu durumun çiftçimizin dolayısıyla tarımsal üretimimizin üzerinde de ciddi bir baskı yarattığını dile getirdi.

Kimyasal gübre fiyatlarındaki artışın geçen yıldan bu yana %90’a vardığını rakamlarla ifade etmek gerekirse;

-20 Ocak 2020 tarihinde 1,650 TL/ton olan ÜRE gübresi , 21 Ocak 2021 itibariyle %82 lik artışla 3-TL. seviyesine çıktı.

-Geçen yıl 950-TL. civarında olan Amonyum Sülfat fiyatları ise %74 lük artışla 1,650-TL. seviyesine çıktı.

DAP gübresinde ise son 1 yılda %87 artışla 1,850-TL. den 3,450-TL. ye çıktı.

Başkan Kılıç; Kimyasal Gübre fiyatlarındaki artışın özellikle incelenmesi gerektiğinin altını çizerek, döviz kuruna bağlı olarak zamlanan gübre fiyatları döviz kurunun gerilemesine rağmen bunun fiyatlara bir türlü yansımadığı belirtti.

Fiyatların zamlandığı oranda kalması, çiftçinin gübre kullanımından kaçmasına yada kullanımını kısmasına neden olmaktadır. Bu da tarımsal verimliliği olumsuz etkilemektedir.

Devletimizin bu olağanüstü fiyat artışına derhal müdahale ederek haksız kazançların önüne geçmesini ve çiftçimizin kanayan yarasına derman olmasını bekliyoruz.

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL