Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 586

ERGENE NEHRİ NE ZAMAN TERTEMİZ AKACAK?

Hür Gazete Genel Yayın Yönetmeni Selim Bekar,2009 Yılından bu güne kadar  Ergene Nehrinin kirliliğini gündeme taşımaya devam ediyor. 19 Mayıs 2021 Çarşamba günü ergene nehrinde yaptığı çalışmayı sosyal medya hesabından..

ERGENE NEHRİ NE ZAMAN TERTEMİZ AKACAK?

Hür Gazete Genel Yayın Yönetmeni Selim Bekar,2009 Yılından bu güne kadar  Ergene Nehrinin kirliliğini gündeme taşımaya devam ediyor. 19 Mayıs 2021 Çarşamba günü ergene nehrinde yaptığı çalışmayı sosyal medya hesabından canlı yayınladı.

“KİRLİLİK ORANI KATLANARAK DEVAM ETTİ”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında “Haliç’i nasıl temizlediysek Ergene Nehri’ni de öyle temizleyeceğiz” demesinin üzerinden on yıl geçmesine karşın Ergene’nin kirlilik oranının katlanarak devam ettiğini görmek Uzunköprü Halkını üzüyor.

Uzunköprü halkı olarak Ergene Kirliliğinin sıkıntısını çekiyoruz. Bu sıkıntıyı tarımda kullandığımız sudan çekiyoruz, insanların sağlıklarının bozulmasıyla çekiyoruz, çok sayıda kanser vakalarıyla çekiyoruz, sosyal alanda çekiyoruz çünkü tarihi Uzunköprü’den kimse yürümüyor. Kimse Ergene’ye yakın dolaşmak, çevresinde oturmak istemiyor. Rengi, kokusu belli, geceleri özellikle ağır bir kokuya neden oluyor.  Trakya‘nın can damarının sanayi kanalizasyonu haline geldiğini son görüntüden sonra  rahatlıkla söyleyebiliriz”

Ergene Nehrinden kirli sudan hariç köpük akar duruma geldi. yetkililer bu konuda nasıl bir çalışma yaptığını açıklamasını bekliyoruz.

 

           Ergene’de neler yapıldı?

Istranca Dağları’ndan doğan 283 kilometre uzunluğundaki Ergene Nehri, Meriç Nehri ile birleşerek Saroz Körfezi’ne dökülüyor.

Ergene Nehri’nin oluşturduğu ve 1,5 milyon insanın yaşadığı Ergene Havzası’nda ayçiçeği, buğday ve çeltik gibi birçok tarım ürünü yoğun şekilde üretiliyor.

Evsel ve endüstriyel atıklar, yer altı kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, zirai ilaç atıkları gibi çeşitli nedenlerle kirlenen Ergene Nehri için 2011 yılında başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ergene Havzası Koruma Eylem Planı hazırlandı.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında bugüne kadar 395 kilometrelik dere yatağı temizlendi. Nüfusu 10 binin üzerindeki 12 yerleşim yerinde ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, 38 yerleşim yerinde kanalizasyon sistemi inşa edildi. Taşkınlara yönelik tedbirler alındı. Toplam 1 milyon 238 bin dekar alanı sulayacak 25 sulama projesinden 24’ü hizmete girdi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL