Kültür-Sanat Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 244

AKP, GAZİ TURHAN BEY’İ UNUTTU MU?

4 Nisan 2023 Salı günü ilçemize bağlı Kırkkavak köyünde bulunan Gazi Turhan Bey Camii’ni ziyaret eden haber ekibimiz camide incelemelerde bulundu.Burada konuşan Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Selim Bekar: “Sevgili Nedret..

AKP, GAZİ TURHAN BEY’İ UNUTTU MU?

4 Nisan 2023 Salı günü ilçemize bağlı Kırkkavak köyünde bulunan Gazi Turhan Bey Camii’ni ziyaret eden haber ekibimiz camide incelemelerde bulundu.Burada konuşan Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Selim Bekar: “Sevgili Nedret Akbulut Uzunköprü halkı şunu soruyor,4 yıl önceye kadar geleneksel olarak düzenlenen Gazi Turhan Bey etkinlikleri,son yıllarda neden yapılmıyor? Mehter takımı neden gelmiyor? Son olarak Geçmiş Dönem Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen zamanında etkinlikleri düzenlenmişti.O günden bugüne herhangi bir etkinlik yapılmıyor.Halkımız bunu sizden öğrenmek istiyor.Malum Ramazan ayındayız,insanlarımızın buraya akın etmesi gerekirken neden kimse buraya gelmiyor? Cami 15. Yy’dan kalma,son olarak 2008 yılında restorasyonu yapılmış şu anki haliyle kullanılmaya başlanmıştı.2008 yılında restorasyonu bittiğinde insanlarımız buraya büyük bir rağbet göstermişti.Fakat şu bir vatandaş bile uğramaz hale gelmiş durumda bu bizi ziyadesiyle üzüyor.Nedret Akbulut’a Uzunköprü halkı olarak açık çağrımızdır:Gazi Turhan Bey Etkinliklerinin tekrar başlamasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

CAMİ HAKKINDA

Osmanlı sultanları II. Murat ve Fatih Sultan Mehmet döneminin en önemli komutanlarından biri olan Gazi Turhan Bey için yapılan cami ve türbedir. II. Murat’ın damadı ve Fatih Sultan Mehmet’in kayınbiraderidir. Mora fatihi olarak bilinen Gazi Turhan Bey’in babası Paşayiğit ve oğlu Ömer Bey de dönemlerinin önde gelen komutanlarındandır. 2. Kosova ve Varna savaşlarında büyük yararlılıklar göstermiş, Balkanlar’da fethedilen  yerlere Türkmen aşiretlerin yerleştirilmesinde önemli rol oynamıştır. İstanbul’un fethi sırasında Avrupa’dan gelen yardımı önleyen de kendisidir. Her ne kadar doğum ve ölüm tarihi tam olarak belli olmasa da kendisinin 1456 yılının ortalarına doğru vefat ettiği ve Kırkkavak Köyü’nde kendisi için yaptırılan türbeye defnedildiği bilinmektedir.
Yaptığı önemli hizmetlerden dolayı 1454 yılında bugün Uzunköprü’ye 8 km uzaklıkta olan Kırkkavak köyü Gazi Turhan Bey’e vakıf olarak verilmiş, o da burada büyük bir Külliye inşa ettirmiştir. Meşhur Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi 1658’de bu köyü gezmiş ve Seyahatname’sinde köyün güzel bir hanı, hamamı ve camisi olan bir yer olduğundan bahsetmiştir. Günümüzde ise bu Külliye’den geriye sadece cami ve türbesi kalmıştır.Gazi Turhan Camii ve Türbesi çağdaşı türbe ve camilerle yapısal olarak aynı karakteristik özellikleri taşımaktadır. Her ikisi de süsleme bakımından oldukça sade tutulan kompleksin camisi moloz taş ve tuğladan, türbesi ise kesme taştan kare planlı olarak inşa edilmiş ve üzerleri kurşun kaplı birer kubbeyle örtülmüştür. Tek şerefeli bir minareye sahip olan camide   ahşaptan bir son cemaat sundurması da bulunmaktadır.  Son zamana kadar oldukça kötü durumda olan cami ve türbe baştan başa bir restorasyondan geçirilerek 2008 yılında ziyarete açılmıştır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL