Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 253

AKBAL ‘BÖLGE TAMAMEN YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Mehmet Akbal ve Yönetim kurulu 10.02.2021 Çarşamba günü saat 13:00’de Uzunköprü Kent Konseyi odasında yerel basına açıklamada bulundu.     Uzunköprü’nün ciğerleri olarak tabir edilen 9..

AKBAL ‘BÖLGE TAMAMEN YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Mehmet Akbal ve Yönetim kurulu 10.02.2021 Çarşamba günü saat 13:00’de Uzunköprü Kent Konseyi odasında yerel basına açıklamada bulundu.

 

 

Uzunköprü’nün ciğerleri olarak tabir edilen 9 bin dönümlük Bülbül Koruluğu’nun üç ayrı şirket tarafından ‘özel ağaçlandırma’ statüsünde kullanılmak istenmesi bölge halkının tepkisine neden oldu. Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Mehmet Akbal, bölgenin korunması gereken önemli kamusal alan olduğunu, mera arazisi ve meşe ağaçlarının kâr etme hırsı ile yok edilmek istendiğine dikkat çekti.

 

Uzunköprü’nün Mescit Mahallesi sınırlarında, belediyenin mücavir alanı içinde bulunan Hasanpınar Köyü yolu üzerindeki Bülbül Koruluğu ve Dallık etkinlik alanında, toplam 4 bin 560 dönümlük alandaki meşe ormanının kesileceği, yerlerine badem ve ceviz dikileceğini öğrenen bölge halkı harekete geçti. Konuyla ilgili Uzunköprü Belediyesi’ne gelen yazıda, ikisi Uzunköprü biri İstanbul’da bulunan 3 ayrı şirketin 4 ayrı dilekçesiyle bölgede çalışma başlatılacağı belirtildi. Gelişme üzerine harekete geçen Uzunköprü Kent Konseyi ise ağaçların kesilmesini önlemek için yasal işlem başlatmak üzere harekete geçti. Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Mehmet Akbal, bölgedeki ağaçların ve mera arazisinin kâr etme hırsı ile yok edilmek istendiğini belirtti.
UKK BAŞKANI AKBAL ‘BÖLGE TAMAMEN YOK EDİLMEK İSTENİYOR’
Akbal, ilçenin nadir ve sayılı orman ekosistemi olan Bülbül Korusu’nun korunması gereken önemli kamusal alan olduğunu ve başvuruların reddedilmesi gerektiğini belirtti. Akbal, “Geçmiş yıllarda bir bölümü ceviz ağacı yetiştirme bahanesi ile kiralanan Bülbül Koruluğu şimdi de tamamen yok edilmek istenmektedir. İkisi Uzunköprü’den bir tanesi de İstanbul’dan olmak üzere üç şirket burada yıllardır yaşamakta olan meşe ağaçlarını keserek yerlerine ceviz ağacı dikmek üzere Orman Genel Müdürlüğüne başvurmuşlardır. Yaklaşık 4 bin 560 dönüm mera arazisi ve meşe ormanı bu üç şirket tarafından yok edilecektir. Kar etme hırsı ile hareket eden bu şirketler talep ettikleri arazilerin içerisinde Uzunköprü Belediyesi’nin mezarlık alanı olarak ayırdığı ve içerisinde mezar bulunan bu alana dahi göz dikmişlerdir” dedi.
‘BÖLGEDE BİR ÇOK CANLI VARLIĞI VAR’
Yetişmiş bir meşe ormanının kesilerek yerlerine ceviz veya badem fidanları dikmenin oradaki ekolojik sistem ile birlikte, canlıların da yok edilmesi anlamına geldiğini hatırlatan Akbal, “Bölgede diğer canlı türleri de var. Çok fazla orkide türleri, bölgeye adını veren bülbül kuşunun ve birçok göçmen kuşun o bölgeyi yumurtlama ve yavru çıkarma bölgesi olarak çıkardığı şeklinde bilgi var. Bölge yalnızca basit bir ağaçlandırma alanı değildir. Yüzyıllardır devam eden bir orman ve koru alanıdır. Burada flora ve fauna, bölgenin alt kısmında bir bülbül göleti var. Yani Uzunköprü’nün tek ormanlık alanı” diye konuştu.
Akbal ayrıca, konuyla ilgili resmi başvuru için belge topladıklarını, en kısa sürede başvuruların iptali için Bakanlığa itiraz dilekçelerini göndereceklerini belirtti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL