İYİ Parti Edirne Mv. Prof. Dr. Mehmet Akalın geçtiğimiz gün AKP Edirne Mv. Fatma Aksal’ın “En Çok Yatırım Alan İlçe Uzunköprü” açıklamasının ardından yaptığı açıklamayla Fatma Aksal’a ve AKP Hükümetine şu soruları yöneltti.Akalın açıklamasında; “Uzunköprü’nün bu dönem tarihindeki en büyük yatırımları aldığı yaklaşımı, Uzunköprü’yü tanımamak, bilmemek ve ciddiyetten uzak bir yaklaşımdır ve milletimizle dalga geçer gibi söylenmiş sözlerdir.
Hatta bölgeden ve ülkeden kopmuşluğun göstergesidir!
Ülkenin gerçekleri halkın içine girerek görülür; köylere gidip köylerin durumunu yerinde görerek olur. Gerçek olan şudurki; ülkemiz ve halkımızın büyük çoğunluğu çok zor durumdadır, ülkemizin tamamının gündemi ve gerçek sorunları; ekonomik zorluklar, yoksulluk, yolsuzluk, adaletsizlik, liyakatsizlik ve sistemdir.
Sadece Uzunköprü’müz değil, tüm bölgemizde yapılan yatırımlar, istihdamı destekleyici, sürdürülebilir kalkınmayı sağlayıcı yatırımlar olamamıştır.
Aslında hadiseye mikro açıdan bakmak da doğru değildir!
Gelelim Uzunköprü’ye; gerçek olan şudur ki; Uzunköprü’nün nüfusu, 2002’de 71-72 bin civarındayken, bugün 58-59 bine düşmüş ve Uzunköprü’de neredeyse %20’lik bir nüfus kaybı yaşanmıştır. Bu kayıp, ilçenin sosyal ve ekonomik yapısındaki derin problemlere işaret etmektedir.
Şimdi soruyorum; Uzunköprü’ye pozitif ayrımcılığın sonucu bu mudur?
Ülke ekonomisi, özelliklede tarım ve hayvancılıkta yanlış politikalar, gençlerin köylerden büyükşehirlere göç etmesine yol açmış, dolayısıyla ilçenin nüfusu giderek azalmış ve yaşlanmıştır. Yatırım demek, sadece altyapı ve kültürel koruma değil, aynı zamanda insanların istihdam edilmesi, gençlerin yerinde kalması, tarım ve sanayi gibi sektörlerin güçlendirilmesidir.
Uzunköprü tarihinin en büyük yatırımlarını aldı demek için şu sorulara net cevapların verilmesi gerekir.
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) adına bu iktidar süresince 2002 den bu yana ne yapılmıştır?
Çakmak barajı yıllardır niçin tamamlanamamıştır?
Uzunköprü’de ve köylerde tarımla uğraşan vatandaşlarımız ne durumdadır?
Alternatif tarım adına ne yapılmıştır?
Ergene niçin 22 yıldır zehir akıtmaktadır?
Çevreye duyarlı tarımsal yöntemler adına Uzunköprü’ye ne tür yönlendirmeler yapılmış ne tür destekler verilmiştir?
Uzunköprülü genç nüfusun istihdam edilebileceği, sürdürülebilir ekonomik kalkınma sağlayacak projeler de hayata geçirilmiş midir?
Vatandaşlarımızın merak ettiği ve iktidarın cevaplaması gereken sorular bunlardır.
Özellikle tarihi köprü restorasyonu ve cami restorasyonları, kültürel mirası korumak adına önemli adımlardır, bunlar tarihimize ve kültürümüze olan saygımız gereği yapmamız gerekenlerdir.
Türk devleti tarihin her döneminde tarihine kültürüne sahip çıkmıştır. Bu yatırımlar, bir bölgenin gerçek ekonomik gelişimi için tek başına yeterli değildir. Kültürel koruma elbette önemlidir, ancak bir ilçenin geleceği için daha derin yapısal yatırımlar gereklidir.
Bunun yanında gerçekte takip ettiğimiz ve cevaplaması gereken sorularda şunlardır:
OSB inşaatı için temel bu yıl Eylül ayında atılacaktı, halen daha maalesef bir gelişme yok!Umarım daha fazla gecikmeden gerekli süreç tamamlanacaktır.
200 yataklı devlet hastanesi, Uzunköprü’nün ve Muradiye Camii restorasyonu gibi projelerin yıllardır tamamlanamaması, bu tür projelerin zamanında yapılmamasının sıkıntılarını gözler önüne sermektedir.
Her yıl “açılış” vaadiyle gündeme gelen projeler, bir türlü gerçek bir açılışa kavuşamamaktadır.
Bu da bir yatırımdan ziyade maalesef beceriksizlik ve mevcut iktidar yöneticilerine karşı güvensizlik olarak kabul edilmektedir.Sonuç olarak, Uzunköprü’ye yapılan kültürel yatırım düşüncesi tabiki çok önemlidir, ancak, ilçenin geleceği için yalnızca restorasyonlarla değil, gençlerin istihdam edileceği, tarımın ve sanayinin güçlendirileceği yatırımların yapılması gerektiği açıktır.Bu yatırımlar, Uzunköprü’nün uzun vadeli kalkınmasını sağlayacak ve genç nüfusun ilçede kalmasını mümkün kılacaktır. Bu bağlamda, “Devlet eliyle en çok yatırımın geldiği ilçe Uzunköprü’dür” şeklindeki açıklamalara gazete beyanatlarına bakarak değil Uzunköprülü gençlerimizin, esnafımızın, çiftçimizin, memurumuzun,işçimizin, emeklimizin gözlerinin içine bakılarak görülmesi ve anlamlandırılması daha doğru olacaktır.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)