8 ZİRAAT ODASI BAŞKANINDAN ORTAK AÇIKLAMA

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, süt, yem ve gübre fiyatlarının değerlendirildiği toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Edirne Ziraat Odaları Başkanları olarak hükümetten gübredeki artış oranlarını göz önüne alarak destek ve..

8 ZİRAAT ODASI BAŞKANINDAN  ORTAK AÇIKLAMA

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, süt, yem ve gübre fiyatlarının değerlendirildiği toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Edirne Ziraat Odaları Başkanları olarak hükümetten gübredeki artış oranlarını göz önüne alarak destek ve taban fiyatlarını gübre, mazot, ilaç gibi girdi artış oranlarına göre güncellemesini istediklerini bildirdi.
Edirne’deki sekiz Ziraat Odası Başkanı’ndan oluşan Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Meriç Ziraat Odası Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:
“2020 süt teşvik prim desteği 40 krş/kg, 2020 yılı Haziran ayı çiğ süt fiyatları 2.20 TL/kg, 2020 yılı Haziran ayı süt yemi fiyatları 1.76 TL/kg.
2021 yılı süt teşvik prim desteği 30 krş/kg, 2021 yılı Haziran ayı çiğ süt fiyatları 2.80 TL/kg, 2021 yılı Haziran ayı süt yemi fiyatları 2.90 TL/kg ve 2021 yılı fiyat değerlendirmesinde göre yıllık çiğ süt fiyat artışı % 27 ile sınırlı kalmıştır. Yıllık süt yemi fiyatları artışı ise %75 olmuştur.
Bu süt yemi paritesine göre süt üreticilerimizin işletmelerini sürdürebilmeleri mümkün değildir. Her zaman dediğimiz gibi süt yem paritesinin 1 kg süt ile 1,5 kg yem alınmasıdır.
Şu an gelinen noktada 1 kg süt ile 1 kg yem alınama-maktadır. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Süt üreticilerimiz işletmelerini kapatmak hayvanlarını kestirmek zorunda kalmamalıdır. Süt ve yem paritesi olan 1 kg süt ile 1,5 kg yem alınabilmesi için hükümetimizden acil müdahale etmesini bekliyoruz. Bu yem fiyatlarının düşürülmesi veya üreticilerimize aylık olarak düzenli şekilde yem desteği verilmesi, süt fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesi, süt teşvik primlerinin yükseltilerek aylık düzenli olarak ödenmesi şeklinde önerilir.
Diğer bir konumuz olan tarımsal girdilerden gübre fiyatlarının aşırı şekilde yükselmesi tüm üreticilerimizi kaliteli üretim yapamaz hale getirmiştir.2020 üretim yılına göre bu yıl 2021’de gübre artış oranları %100’den %150’ye varan artışlar olmuştur.
Örnekleme yapmak gerekirse buğdayda gübre maliyetimiz 1 dönüm buğdaya 270 TL oranına gelmiştir. Gübre desteği 8 krş’tan 16 krş’a çıkmasına rağmen çok düşük kalmıştır. Çeltikte 1 dönümde 350 TL’ye yükselmiştir. Çeltikte 4 krş’tan 8 krş’a çıkmasına rağmen çok düşük kalmıştır. Buna istinaden bölgemizin önemli bir ürünü olan ayçiçeğinde üreticilerimiz gübresiz ekime yönelmiştir. Bu da ayçiçeğinde verim ve yağ oranı kaybına neden olacaktır.
Biz Edirne Ziraat Odaları Başkanları olarak hükümetimizden gübredeki artış oranlarını göz önüne alarak destek ve taban fiyatlarını girdi artış oranlarına (Gübre, mazot, İlaç, vb) göre güncellemesini istiyoruz.”
KATILANLAR
İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Başkan Vekili ve Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Sekreter Üye ve Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Koordinasyon Kurulu Üyeleri Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Meriç Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Türkkan, Enez Ziraat Odası Başkanı Recep Elmas

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL