Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 344

65 YAŞ VE ÜZERİ

Amerika Birleşik Devletlerinin 20 Ocak 2021’de yemin ederek görevine başlayan yeni başkanı Joe Biden (20 Kasım 1942 doğumlu) 78 yaşında. Ülkemizde seçim barajını geçen parti liderlerimizin çoğu 65 yaşın üzerinde…

65 YAŞ VE ÜZERİ

Amerika Birleşik Devletlerinin 20 Ocak 2021’de yemin ederek görevine başlayan yeni başkanı Joe Biden (20 Kasım 1942 doğumlu) 78 yaşında. Ülkemizde seçim barajını geçen parti liderlerimizin çoğu 65 yaşın üzerinde. Mimar Sinan, Süleymaniye Camisini bitirdiğinde 70 yaşını geçmiş, Selimiye Camisini tamamladığında ise 86 olmuştu. Galileo, ayın günlük ve aylık çizimlerini yaparken 73 yaşındaydı. Charlie Chaplin, 76 yaşında film yönetmenliği yaparak işinin başındaydı. Goethe, en büyük eseri Faust’u ölümünden bir yıl önce, yani 82 yaşında bitirmişti. Dört defa İngiltere başbakanı seçilen William Gladstone son kez görevine geldiğinde 83 yaşında, İsmet İnönü CHP genel başkanlığını bıraktığında 88 yaşındaydı. Görüldüğü gibi yaşlılık insanın yaratıcılığını bitirmiyor.  Tam aksine bu kişiler, tecrübe ve bilgileri ile insanlığa fayda sağlıyorlar.

Coronavırus salgını dolayısıyla tüm ülkeler, çeşitli önlemler alıyor, kısıtlamalar getiriyor, bazı gelişmiş Avrupa ülkeleri 2-3 haftalık tam kapanmaya gidiyorlar. Ülkemizde de 11 Mart 2020’den sonra önlemler uygulanmaya başladı ve halen devam ediyor. Bazı işyerlerinin kapatılması, maske, mesafe ve temizlik önlemlerinin dışında ülkemize özgü farklı bir önlem daha var. Sadece 18 yaş altı ve 65 yaş üzerindeki yurttaşlarımıza getirilen sokağa çıkış kısıtlaması. Son aylarda bu yaşta insanlar sadece 3 saat dışarı çıkabiliyorlar. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan, ev hapsi gibi bir uygulama. Üstelik bilimsel bir geçerliliği de kanıtlanmamış. Bilim kurulunun tavsiyesiyle, iktidar tarafından uygulanan bu tedbir başlangıçta geçici olduğu düşüncesiyle anlayışla karşılandıysa da artık yaşlıların sabrını zorluyor. Ülkemizdeki yaş kısıtlaması, bu kişilerde depresyon yaratmaya başladı. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu dönemde yaşlılarda birçok hastalığın nüksettiğini, 70 yaşında hayatında ilk kez antidepresan kullanmak zorunda kalan kişilerin olduğunu belirtmiş.

Ülkemizde hekim, öğretim üyesi, gazeteci, siyasetçi, esnaf, tüccar, sanayici ve bunun gibi her alanda görev yapan 65 yaşın üzerindeki bir kısım kişiler, pandemi dolayısıyla getirilen bu yaş kısıtlamasından muaf. Ama çalışma hayatının dışında olan 65 yaş üzerindeki kişilere kısıtlamalar var. Toplu taşıma araçlarına, marketlere bile alınmıyor. Bu durum, anayasanın eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır. En olgun çağını yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yurttaşlarımız da kendilerini rahatlıkla koruyabilir, tedbirlere uyarak dışarı çıkıp, yürüyüş yapabilir, güneşten faydalanabilir, torunlarını gezdirebilir, ilaçlarını almaya eczaneye, doktora gidebilir. Yurttaşlar arasında eşitsizlik yaratan, bilimselliği kanıtlanmamış ve insan haklarına aykırı bu yaş kısıtlamasının, ülkemizden de bir an önce kaldırılması gerekir.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL