Tarım Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 87

KAYALI:HERKES ÇİFTÇİDEN FEDAKARLIK BEKLİYOR.ÇİFTÇİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALDI MI Kİ?

KAYALI:HERKES ÇİFTÇİDEN FEDAKARLIK BEKLİYOR.ÇİFTÇİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALDI MI Kİ?   Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim kurulu Başkanı Özcan Kayalı , Ayçiçeği alım fiyatıyla ilgili gazetecilere yazılı bir  açıklamada bulundu. Gerçekleştirilen açıklamada,..

KAYALI:HERKES ÇİFTÇİDEN FEDAKARLIK BEKLİYOR.ÇİFTÇİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALDI MI Kİ?

KAYALI:HERKES ÇİFTÇİDEN FEDAKARLIK BEKLİYOR.ÇİFTÇİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALDI MI Kİ?

 

Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim kurulu Başkanı Özcan Kayalı , Ayçiçeği alım fiyatıyla ilgili gazetecilere yazılı bir  açıklamada bulundu. Gerçekleştirilen açıklamada, üreticilerin dört gözle ayçiçeği alım fiyatını beklediğini dile getiren Özcan Kayalı, bu yıl kuraklık nedeniyle geç ekilen ayçiçeklerinde yarı yarıya verim kaybı yaşandığını aktardı.

Bu yıl açıklanacak ayçiçeği alım fiyatından ümitli olduklarını dile getiren Başkan Kayalı, Ticaret Borsası’nda ayçiçeği alımlarının ortalama 13 lira olduğunu belirtti.

Başkan Özcan Kayalı, “Geç ekilen bu ayçiçeklerinde, tarla sahipleriyle konuştuğumuzda bir önceki yıla nazaran yarı yarıya verim kaybı var diyebiliriz. Erken ekilişler belki bu ortalamayı biraz değiştirebilir ama genel bakıldığında geçmiş yıllara göre verim kaybımız ciddi anlamda düşük bu yıl. Geçtiğimiz yıl ayçiçeği üreticisi mağdur demiştik. Geçen yıl ayçiçeğinde aşağı yukarı 10-11 lira maliyet çıkartmıştık. Açıklanan fiyat da 12 liraydı. O günkü şartlarda bu fiyatın düşük olduğunu söylemiştik. Bu yılın daha güzel olacağı ümidi vardı. Bu yıl da beklentimiz yüksekti. Bu yıl hem verim kaybı, hem de fiyat anlamında piyasalar bizim yaptığımız maliyet hesabının altında gidiyor. Yani biz bugün 40 yağ üzerinden hesap yaptığımızda, aşağı yukarı 15.5 lira maliyet çıkartıyoruz ayçiçeğinde. Fakat bugünkü piyasalar henüz halen bırakın 40 yağı, 44 yağlı ayçiçeği bile o fiyatlara gelmiyor. 13 – 13.5 lirayı zor buluyor borsadaki fiyatlar. Bütün üreticilerin beklentisi Trakya Birlik’in açıklayacağı fiyatta ama bu süreçte biz bakanlığımızdan da ciddi destek bekliyoruz. Piyasalar geçen yıl kötüydü, bu yıl yine kötü gidiyor. Biz bu yıl tekrar bakanlığımızın buğdayda, mısırda, fındıkta yaptığı gibi ayçiçeğinde de alım yapmasını talep ediyoruz, ayçiçeğinde de üreticinin devlet desteğini arkasında hissetmesini talep ediyoruz.

Rusya-Ukranya savaşının bedelini Türk çiftçisi neden ödüyor.Ayçiçeği üreticicisi 3 yıldır fiyat konusunda mağdur ediliyor. Yüzde 65-70enflasyonun yaşandığı Ülkemizde küresel kuraklığında yaşandığıbölgemizde fiyatların enflasyonun altından da kalmayacak şekilde açıklanması

kuraklık içinde ekstra prim verilmesi temennimiz.

Tüketicici-Sanayici-Devlet Herkes çiftçiden fedakarlık bekliyor.

Çiftçinin dayanacak gücü kaldı mı ki?Açıklamasına yer verdi.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL