Ekonomi Tarım Okuma Sayısı: 385

ASLAN:AYÇİÇEK FİYATLARI MUTLAKA 15 TL/KG OLMALIDIR

Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Egemen Aslan,Ayçiçeği fiyatları Hakkında açıklamada bulundu. Aslan yaptığı Açıklamada:   Artan girdi maliyetleri, yaşlanan kırsal nüfus, tarım vasfının dışına çıkarılan topraklar, tarım sektörünün pek çok kronik sorunu..

ASLAN:AYÇİÇEK FİYATLARI MUTLAKA 15 TL/KG OLMALIDIR

Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Egemen Aslan,Ayçiçeği fiyatları Hakkında açıklamada bulundu.

Aslan yaptığı Açıklamada:   Artan girdi maliyetleri, yaşlanan kırsal nüfus, tarım vasfının dışına çıkarılan topraklar, tarım sektörünün pek çok kronik sorunu ve gıda arz güvenliği başta olmak üzere gıda enflasyonu gibi birçok krizi tetikleyen faktörler arasında sıralanabilir. Bu riskler arasında en kalıcı ve yıpratıcı olanı küresel iklim değişikliği. Olumsuz hava şartlarının sıklığı, şiddeti ve yarattığı hasarın etkisi her geçen gün katlanarak artıyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün açıklamasına göre şimdiye kadar yaşanan en sıcak on yılı geride bıraktık ve iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanacak aşırı hava olaylarının katlanarak artacağı bir döneme şahitlik etmek üzereyiz. İnsan faaliyetlerinin bir sonucu olarak karşımıza çıkan iklim krizi, bizlere belki de önümüzdeki en büyük sınavın, gelecek kuşaklara daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam ve tarımsal üretim ortamı sağlayabilmek olduğunu göstermektedir.

Tarımsal riskler bazen aşırı yağış, sel, fırtına, dolu ya da don olarak karşımıza çıkıyor bazen de kuraklık ve aşırı sıcak şeklinde Bazen de hastalık ve zararlılarda artış şeklinde fatura çıkarıyor üreticilerimize.

Bunların hepsi tarımda verim, kalite ve fiyatlar üzerindeki baskıyı artırıyor.

Aşırı yükselmiş maliyetlerin, çiftçileri artık iyiden iyiye zorladığı kesin. Bu maliyetlerle, kıt kanaat denkleştirip eken, kazanıp kredilerini ödemeye çalışan, kuraklık veya don gibi iklim olaylarının sorun olduğu, ayrıca tarım dışında geliri de yoksa aile giderlerini karşılamak için tarımın eline bakan milyonlarca çiftçi için sürdürülebilirlikten söz etmek gittikçe güçleşiyor.

Gübre, tohum, ilaç, elektrik, mazot gibi birçok girdi dövize endeksli ve dolayısıyla dünya ekonomisinden doğrudan etkilenmekte. Bizim gibi dışa bağımlılığı yüksek ülkelerde, dışa bağımlı ürünlerin üretim maliyetleri üzerindeki etkisinden kaçınmak çok zor.

Savaş nedeniyle tonu 1100 dolara kadar çıkan ayçiçeği tohumu şu sıralar 570-580 dolara kadar geriledi. Ham yağ fiyatları savaşın çıktığı dönemde şubat sonu mart ayı başında ton başına 2300- 2400 dolara kadar çıkmıştı. Bir ay önce fiyat 1600-1700 dolardı ve şu anda 1300 dolar seviyelerinde.

TMO’nun bu yıl buğday ve arpa alımında uyguladığı modelin ayçiçeğinde de uygulanmasının üretici memnuniyeti ve tüketici fiyatları açısından faydalı olacağı kanaatindeyim.

Buğday ile ayçiçeği arasında 1’e 2 fiyat paritesiyıllardır uygulanır,  ayçiçeği üretimdeki artışın sürdürülebilirliği açısından verilecek fiyat ve çiftçin para kazanması çok önemlidir. Yeni sezona ayçiçeğinde ve ham yağda sıfır gümrük ile giriyoruz,Üreticilerimiz ithal mallara karşı korumasız. Her sene Temmuz aylarında yerli üreticileri korumak adına gümrük vergisi konulurken bu yıl sıfır gümrük vergisinin uygulama süresi 31 Aralık’a kadar uzatıldı. Gümrük Vergisi ile üretici korunmayacaksa bugünkü fiyatlarla üretici hiç korunamaz. İthal ürün maliyetleri bu aralar 10 TL/Ton civarında.

Üreticilerimizin genel olarak beklentisi ayçiçeğinde yıllardır uygulanan Buğday fiyatı 1 liraysa, ayçiçeği bunun iki katı yani 2 lira olması yönündedir. Buğdaya baktığımızda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatı en son güncelleme ile ton başına 6450 lira oldu. Ayrıca ürününü Ofis’e verecek çiftçiye ton başına 1000 lira prim veriliyor. Fark ödemesi de var. Hepsini hesapladığınızda buğdayın fiyatı 7 bin 500 lirayı geçiyor. Bu durumda ayçiçeğinin alım fiyatı da üreticinin eline en azından 15 lira geçecek şekilde olması gerekir. Yani desteklemelerle birlikte kilo başına 15 lira fiyat verilmeli. Bu fiyata ulaşmak için gümrük vergisi, fon konularak sağlanabilir. Tüketicilerinde mağdur olmamaları için buğday ve arpada olduğu gibi ayçiçeğinde de üreticiye ton başına alım primi ödenmesi sistemi uygulanabilir ton başına 2-3 bin lira prim uygulaması ile üretici ve tüketici memnuniyeti sağlanabilir.

Devletimiz buğday ve arpa ürününde olduğu gibi ayçiçeğinde de piyasa belirleyici olarak bulunmalı ve mağduriyetler oluşmadan üreticilerimiz zarar görmeden pozisyon almalıdır.

Üreticilerimizi bu maliyetler ile üretime küstürürsek veya zararına ürünlerini satmak zorunda bırakırsak tarım ürünleri ithalatımız artmaya ve dövizlerimiz yurt dışındaki çiftçilerin cebine girmeye devam eder. Yağlık ayçiçeği açığımız uygun fiyat politikası ile desteklenirse yurtdışından ithalatı bitirebilecek potansiyelimiz bulunmaktadır. Yeter ki hükümetimizin önceliği yerli üreticilerimiz ve gerçek anlamda destekleme politikaları olsun.’’Dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL