Edirne Haberleri Tarım Okuma Sayısı: 130

81 İŞLETMEYE SERA NAYLONU DAĞITILDI

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, örtü altı üretimin teşvik edilip yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen ‘Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu’ projesinin tanıtımı gerçekleştirildi. İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen törene Edirne Valisi..

81 İŞLETMEYE SERA NAYLONU DAĞITILDI

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, örtü altı üretimin teşvik edilip yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen ‘Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu’ projesinin tanıtımı gerçekleştirildi. İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen törene Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ile kurum müdürleri ve üreticiler katıldı. Programda projenin tanıtımının yapılmasının ardından kent genelinde faaliyet gösteren 81 örtü altı işletmesine sera naylonu dağıtıldı.
‘ÖRTÜ ALTI TARIMDA EMEKLEME AŞAMASINDAYIZ’
Programın açılışında konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirnelilerin temel geçim kaynağının büyük bölümünü tarımın oluşturduğuna dikkat çekti. Edirne’nin en büyük avantajının başında arazilerinin hemen hepsinin ekilebilir nitelikte olduğuna vurgu yapan Vali Kırbıyık, tarımsal hasılanın arttırılması gerektiğini belirtti.
Sulu tarımın önemine değinen Kırbıyık, “Tarımsal hasılayı arttırmak için yani sulu tarımı arttırmak kadar alternatif tarım ürünleri ve tarım çeşitlerimizi yaygınlaştırılması da önemli. Bu bağlamda Özel İdare’miz ile Tarım ve Orman Bakanlığı’mız çeşitli projeler uyguladı. Onlardan bir tanesi de bu proje. Bu projede de örtü altı tarımın yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. İlimizde biliyorsunuz belirli çapta henüz emekleme aşaması diyebildiğimiz ya da başlangıç aşaması diyebileceğimiz seviyelerdeyiz” dedi.
‘KONUM OLARAK ÇOK AVANTAJLIYIZ’
Edirne’nin İstanbul’a çok yakın olması nedeniyle örtü altı tarımda büyük avantaja da sahip olduğunu belirten Kırbıyık, “Biliyorsunuz İstanbul’un yaz sebzesi ve meyvesi büyük oranda, Antalya ve Güney hattından geliyor. Yaklaşık binlerce kilometre yol kat ederek bu sebze ve meyve İstanbul pazarına giriyor. Günümüz koşullarında maliyeti en çok etkileyen hususlardan bir tanesi de ulaşım maliyeti. Biz konum olarak çok ciddi bir avantaja sahibiz. Hemen İstanbul’un yanı başındayız, birkaç saatlik mesafedeyiz. Burada üreteceğimiz her türlü sebze ve meyvenin İstanbul pazarında fiyat açısından alıcısını son derece rahat bulabileceğimiz bir avantajımızın olduğunu değerlendiriyoruz ve bunu da yaygınlaştırmak için bu çabaları ortaya koyduk. Bugün de bir örneğini göreceğiz” diye konuştu.
306 ÖRTÜ ALTI İŞLETME
Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt da Edirne genelinde 306 örtü altı işletmede, toplamda 70 bin metrekare alanda üretim yapıldığını söyledi. Mevcut projeyle söz konusu üretimi kat ve kat arttırmayı hedeflediklerinin altını çizen Bayazıt, “Bu projedeki asıl amacımız bu mevcut üretimimizi kat ve kat arttırmak, daha da ileriye taşımak. Yine aynı şekilde ürünlerimizin verimliliğini ve kalitesini bu projeyle beraber arttırmayı hedefliyoruz. Bunun yanında yerinde üretim, yerinde tüketim anlayışı içerisinde bizler özellikle kentimizin, Edirne’mizin sebze ihtiyacını karşılamayı bu projeyle beraber amaçlıyoruz. Projemizde şu an 81 tane üreticimiz örtü altı işletmemiz faydalanacak ve bu işletmelerimizde şu anda 49 bin metrekare üzerinde üretim gerçekleştirmekte” ifadelerini kullandı.
Bayazıt, önümüzdeki günlerde Özel İdare desteğiyle hayata geçirecekleri diğer bir projeyle kentteki yaklaşık 50 üreticiye de sera verecekleri bilgisini verdi. Konuşmaların ardından kentteki 81 örtü altı üretim yapan işletme temsilcisine sera naylonu dağıtıldı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL