Ekonomi Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 768

SOBA FİYATLARI EL YAKIYOR

Uzunköprü’de  havaların soğumasıyla birlikte doğalgazı ve Kalorifer olmayan evlerde sobalar kurulmaya başladı. Fakat geçen yıla oranla soba fiyatları yüzde 100 arttı, vatandaş kara kara düşünüyor. Geçen sene 650 TL fiyatla..

SOBA FİYATLARI EL YAKIYOR

Uzunköprü’de  havaların soğumasıyla birlikte doğalgazı ve Kalorifer olmayan evlerde sobalar kurulmaya başladı. Fakat geçen yıla oranla soba fiyatları yüzde 100 arttı, vatandaş kara kara düşünüyor. Geçen sene 650 TL fiyatla satılan bir kovalık soba bu sene 1.000 TL oldu. 3000 TL’ye alıcı bulan demir döküm sobalarında fiyatları artarak 5000 TL’ye kadar çıktı.
SOBA FİYATLARINA ZAM!
Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 100 artan soba fiyatları vatandaşı şimdiden düşündürüyor. Doğalgazı ve Kalorifer olmayan evlerde sobalar kurulmaya başlanırken soba almaya giden vatandaşlar fiyatlar karşısından şaşırıyorlar. Geçen yıl 650 lira olan soba fiyatları bu yıl 1000 lira seviyelerine kadar çıktı. Soba borusu fiyatları ise geçen yıl 25 liradan satılırken bu sene 45 lira seviyesinden satılıyor.
Vatandaşlar kışlık ısınma ihtiyaçlarını karşılamak için fiyat araştırmasına başladı. Geçen yıla göre kömür, odun ve soba fiyatlarının iki katına çıktığını söyleyen esnafsa bu yıl artan fiyatlardan dolayı vatandaşın zor bir geçireceğini belirti.
HAM MADDEYA FİYATLARI İKİYE KATLANDI
Telli çeşme Meydanında  kömür sobası satan esnaf, “Evinde doğal gazı ve Kalorifer olmayanlar soba kullanıyor.Uzunköprü’de  daha çok kırsal kesimlerde kullanılmaya devam ediyor. Fiyatlar geçen yıla göre yüksek. Yaklaşık yüzde yüz fiyat artışı oldu. Yuvarlak sobanın ücreti 650 liradan 1000 liraya kadar çıktı. Soba borusu fiyatları bile neredeyse yüzde 100 arttı. Geçen yıl 25 lira bir soba borusu satılırken şimdi 45 lira yükseldi. soba üretiminde kullanılan maddelere, maliyet artışlarına bağlı olarak yansıyor. Talep devamlı var, zamanla yıprandığı için müşteri yenisini almak zorunda kalıyor. Soba alırken saç kalınlığı, kovalı olup olmamasına, ürün boyasına dikkat edilmeli. Daha çok uyuyan soba kullanılıyor” ifadelerini kullandı.
HAVALAR SOĞUDU TALEP ATTI! YÜZDE 100 ZAM GELDİ
Geçen seneye nazaran fiyatlarımızda yüzde 100 veya yüzde 100’ün üzerinde bir artış olduğunu aktaran esnaf, ” Genelde müşteriler ucuz sobalara bakıyor. Fiyatlar geçen sene ortalama 600-650 liraydı. Bu sene 950-1000 lira civarında başlıyor, iki  900 liraya kadar soba var. Ayrıca Demirdöküm sobalarımız  gecen yıl 3000 TL  bu yıl 5 bin lira. Müşteriler en çok ucuz yönlü sobaları tercih ediyor. Çok nadir lüks tip tercih eden var. Tabii bir sobayla bitmiyor bu; kömürü var, odunu var ondan dolayı müşterilerimiz uygun fiyatlılara bakıyor” dedi.

SOBA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR!
Soba alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinen Esnaflar, “Sobanın en başta kalitesine, dökümüne, gövde sacına dikkat edilmesi gerekiyor. İleriye dönük bir şey olması lazım. Sobayı yakmadan önce ilk hamlede bacamıza bakmak lazım. Bacamıza bir parça gazete yakıp, çekiyor mu, çekmiyor mu, bakmak lazım. Olduğu yerde yanıyorsa bacamız tıkalıdır, uzmanlarına temizlettirmek lazım. Daha sonra sobamızın kurulumunun güzel olması lazım. Kurulduktan sonra yanan bir sobanın üzerine kömür tekrar atılmaması lazım. Önce ızgaramızı güzelce kovanın içerisine koyacağız. Daha sonra kömür, kömürün üzerine de az şekilde odun koyuyoruz ve tutuşturuyoruz. Ondan sonra üzerine ilave kömür olmaz. İlave kömür yaparsak Allah korusun gece zehirlenme olayı olur” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL