2023 yılı faaliyet raporuna göre Uzunköprü Belediyesi’nin planlanan gelir bütçesi 340,5 Milyon, net gerçekleşense 226,5 Milyon. Gider tarafında da 380,5 Milyon hesaplanmış ama 313,3 Milyon olarak gerçekleşmiş.Raporun 137-138 ve 139.sayfalarında..
2023 yılı faaliyet raporuna göre Uzunköprü Belediyesi’nin planlanan gelir bütçesi 340,5 Milyon, net gerçekleşense 226,5 Milyon. Gider tarafında da 380,5 Milyon hesaplanmış ama 313,3 Milyon olarak gerçekleşmiş.Raporun 137-138 ve 139.sayfalarında ayrıntılı detay mevcut. Kamuoyuna Belediye’nin yan kuruluşu olan ve kuruluş amacı Uzunköprü’lü gençlere istihdam imkanı sunmak olan PERSONEL A.Ş firmasının, çoğunluğu SGK ve vergiye dair 119,4 Milyon borcu olduğu bilgisi veriliyor. Dikkat buyurun lütfen belediye değil Personel AŞ’ninki. Ben bu yazımda belediye bütçesi odaklı yazdım ama Personel AŞ’nin de bilançosu gelirse aynı yaklaşımla yorumlamak isterim açıkçası. Nedir bu yaklaşım buyurun başlayalım:
Belediye bütçelerinin yönetim ve kontrolü 5018 nolu KMYKK kanunuyla belirleniyor ve çok ciddi denetime tabii. Bu kanun paralelinde uygulanan muhasebat sistemine uluslar arası geçerlilik kazandırmak için 2005 yılında Devlet Muhasebe Standartları Kurulu(DMSK) oluşturulmuş ve bu kurul bugüne dek 30 Devlet muhasebe standardı yayınlamıştır. Belediyelere gelen denetmenlerin ilk baktıkları şey de zaten budur. Dolayısıyla “kendi partisindeki iç muhaliflerce devrilmiş” önceki Uzunköprü Belediye başkanı Özlem Becan belediye kasasını dolandırdı şeklinde bir iddia, çamur at izi kalsın iğrençliğinden de öte resmen cahillik hatta geri zekalılıktır.
Gelir-Gider hesaplamasını yanlış yaptı ve belediyeyi zarara soktu diyebilirsiniz. Ama bu durumda da en temel muhasebat kurallarını ve finansal analizde kullanılan ORAN yöntemlerini bilmeniz şartır.
Örneğin 5018 sayılı kanun, belediyeler bir önceki yıla göre yeniden değerleme oranı kadar artan yeni bütçenin % 10’u kadar borçlanabilirler ve yalnızca yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için olabilir der. Hizmet yatırımı için planlanan yatırımlarla ilgili olarak, belediyelerde borç ödeme gücünü belirlemede kullanılan oran grupları, “LİKİDİTE ORANLARI ve MALİ YAPI ORANLARI” olmak üzere iki başlık altında toplanır. Likidite oranları kısa vadeli borç ödeme gücünün, Mali Yapı oranları ise uzun vadeli borç ödeme gücünün ve mali yapının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bunlarla birlikte işletmelerin de kullandığı faaliyet etkinliğinin belirlenmesine yarayan FAALİYET ORANLARI ve adı üzerinde KARLILIK ORANLARI da mali yönetim analizinde kullanılan oranlardır.
LIKIDITE ORANLARI; kısa vadeli borç yükünün hesaplaması amaçlı Cari (%1.5-2), taşınmazların nakde dönüştürülememesi halinde kısa vadeli borçları ödeme gücünün belirlenmesi amaçlı Asit Test (% 1), Mevcut hazır değerlerin ve menkul kıymetlerin kısa vadeli borçları ne ölçüde karşıladığının belirlenmesi amaçlı Nakit Oran (% 0,20), kısa vadeli alacakların tahsil etkinliğinin belirlenmesine yönelik Kısa Vadeli alacakların Dönen Varlıklara Oranı (Mümkün olduğunca düşük) vede kısa vadeli alacakların tahsil etkinliğinin belirlenmesi amaçlı Kısa Vadeli Alacakların Aktif Toplama Oranı (Mümkün olduğunca düşük) alt başlıklarına sahip olup belediye bütçelemesi de yukarıda parantez içinde verdiğim oransal rakamlara sahip olmalıdır.
Mamafih; finansal riskin göstergesi olan Toplam Borçlar/Öz Sermaye Rasyosu ki yukarıda verdiğim oran rakamlarıyla ortaya çıkar; % 1.5 idealken % 2 ve üzeri büyük riski ifade eder. Bütçe yönetim kuralı Borçlanma (Kaldıraç) oranını azami % 50 de tutarsan gelir/gider dengesini koruyabileceğini söyler.
Şimdi geleyim zurnanın zırt dediği sonuca:
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)