Uncategorized

ORHAN KALYONCU:BU MEMLEKET BİZİM

Nazım Hikmet, “Dörtnala gelip Uzak Asya’dan/Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket, bizim”, diyor, Davet” adlı şiirinde. Siyaset yoluyla memlekete hizmet etmek için de Muharrem İnce yeni bir yola..

ORHAN KALYONCU:BU MEMLEKET BİZİM

Nazım Hikmet, “Dörtnala gelip Uzak Asya’dan/Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket, bizim”, diyor, Davet” adlı şiirinde. Siyaset yoluyla memlekete hizmet etmek için de Muharrem İnce yeni bir yola çıkıyor. Yalova’nın Elmalık köyünde 4 Mayıs 1964’te dünyaya gelen Muharrem İnce, Fizik Öğretmeni olarak liselerde ve dershanelerde görev yaptıktan sonra 2002 seçimlerinde CHP’sinden Yalova milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi.

 

Muharrem İnce, CHP’sinde sıradan bir milletvekili değildi. Partisinin Yalova il başkanlığını,16 yıl milletvekilliğini, 2 dönem grup başkanvekilliğini yaptı. Son olarak 24 Haziran 2018’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, partisi tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterildi. Yüzde 30,6 oranında oy aldı. Muharrem İnce, parti içinde bu görevlerini yaparken 2014 yılında toplanan 18. Olağanüstü Kurultay ve 2018’te yapılan 36. Olağan Kurultay’da Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı genel başkan adayı oldu. Ancak kazanamadı. 2015 ve 2018 yıllarında olağanüstü kurultaylar için imza toplama girişimleri olduysa da, bunlar da sonuçsuz kaldı.

 

25-26 Temmuz 2020 tarihinde yapılan CHP 37. Olağan Kurultayından sonra Muharrem İnce’nin parti içindeki huzursuzluğu verdiği demeçlerle ortaya çıktı. Yayılan parti kurma iddialarını 11 Ağustos 2020 günü yalanladı. Şimdilik parti kurma niyeti olmadığını söyledi. Sivas Kongresinin yıl dönümünde 4 Eylül 2020’de Sivas’ta “Bin Günde Memleket Hareketi”, adında siyasi bir hareket başlattı. 25 Eylül 2020 tarihinde yaptığı açıklamada cumhurbaşkanlığına aday olup,  olmayacağına CHP’nin adayına bakarak karar vereceğini söyledi. İnce, 8 Aralık 2020 tarihinde, Memleket Hareketi’nin partileşeceğini, partinin adının Memleket Partisi olacağını, 1 Mart 2021’de kuruluş dilekçesini vereceklerini açıklıyordu. CHP yönetiminin tavrı, İnce için bir ihraç kararı vermek yerine, İnce’nin kendisinin istifa etmesinin beklenmesi yönünde idi.

İnce’nin, CHP’sinin cumhurbaşkanı adayı olduktan sonra “bir daha, genel başkanın karşısına aday olarak çıkmam”, demesine rağmen seçimlerden hemen sonra olağanüstü kurultay için imza toplanması, seçimden önce 50 bin avukatı YSK’nın önüne yığarım dedikten sonra seçim akşamı ortadan kaybolması, sabahı ve itiraz sürecini beklemeden “adam kazandı”, demesi, ona destek verenleri hayal kırıklığına uğratmıştı. Siyasette, “dün, dündür, bugün bugündür”, diye bir siyasi felsefe olsa da, bazı konular tarihe mal edilir ve unutulmaz.

Siyasetçilerin geçmişten ders alarak bugünü tasarlamaları gerekmez mi? Bundan 32 yıl önce1989 yerel seçimlerinde SHP, Türkiye’de başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere birçok büyükşehir belediyesini kazanarak %29’a yakın oy oranıyla birinci parti olmuştu. Genel başkan Erdal İnönü ile genel sekreter Deniz Baykal arasında bir anlaşmazlık çıktı. Ardı ardına yapılan 3 kurultaydan da Erdal İnönü az farkla seçimleri kazanınca, Deniz Baykal 1992’de CHP’yi açtı. 1994’te İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıkları kaybedildi. Sonradan SHP ve CHP birleşmesine rağmen oylar giderek azaldı ve 1999 seçimlerinde parti baraj altında kaldı.

Son söz: “Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar; hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?”  Mehmet Akif Ersoy

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL