Köşe Yazarlarımız Okuma Sayısı: 176

ORHAN KALYONCU YAZDI;2023 SEÇİMLERİNE GİDERKEN

Türkiye için kader seçimleri diyebileceğimiz 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için sandık göründü.Bir değişiklik olmazsa, yaklaşık 101 gün sonra 14 Mayıs 2023 Pazar günü sandık başına gideceğiz.Vereceğimiz oylarla Cumhuriyetimizin ikinci..

ORHAN KALYONCU YAZDI;2023 SEÇİMLERİNE GİDERKEN

Türkiye için kader seçimleri diyebileceğimiz 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için sandık göründü.Bir değişiklik olmazsa, yaklaşık 101 gün sonra 14 Mayıs 2023 Pazar günü sandık başına gideceğiz.Vereceğimiz oylarla Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının gidişatını belirleyeceğiz. Seçim sonuçlarına göre, ya Parlamenter Sisteme geçeceğiz ya da yaklaşık 5 yıldır uygulanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine devam edeceğiz. İki sistem arasında çok büyük fark olduğunu son 5 yılda gördük. Parlamenter Sistemde;cumhurbaşkanı tarafsızdır. İcraat görevi başbakan ve hükümettedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden en fazla milletvekili çıkaran partinin genel başkanı, başbakan olarak hükümeti kurar. Hükümet, meclisten güvenoyu alarak göreve başlar. Hükümet veya bakanlar hakkında mecliste gensoru verilebilir.Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ise Cumhurbaşkanı bir siyasi partinin genel başkanıdır ve aynı zamanda devlet yönetiminin başıdır. Bakanları tayin eder.Bakanların sorumluluğu cumhurbaşkanına karşıdır.Güvenoyu ve gensoru yoktur. Cumhurbaşkanı, yüksek yargıçların ve üst bürokrasininbir kısmının atamasını yapar, devletin bütçesini hazırlar, kararnameler çıkarır.

Altı muhalefet partisinden oluşan Millet İttifakı artık merakla beklenen cumhurbaşkanı adayını açıklamaya hazırlanıyor. Her dört seçmenden birinin oyunu alan ve ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aday gibi. Çoktan beri aday gibi vaatlerde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması sürpriz olur. Adaylık için adları geçen CHP’li İki Büyükşehir belediye başkanlarıEkrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediklerini söylediler. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yapılacak milletvekilliği seçimleri decumhurbaşkanlığı seçiminden daha az önemli değildir. 2017 Anayasa değişikliğiyle sayıları 600’e çıkarılan TBMM’ni oluşturan milletvekilleri (yetkileri azaltılmış olsa da) sistemde önemli yer tutar. Mecliste çoğunluğunuz olmazsa, yasaları geçiremezsiniz.

Yeni seçim yasasına göre yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 7’ye indirildi. Milletvekili çıkarabilmek için partiler tek başına ya da ittifak halinde yüzde 7 seçim barajını geçmek zorundadır. CHP, Marmara ve Ege bölgelerindeki bazı illerde ön seçim yapabilir. Trakya illerinin CHP’li üyeleri ısrarla ön seçim istiyor. Ancak genel merkeze yakın duran ve sadakat gösteren, şimdi de zahmetsizce milletvekilliği adaylığı bekleyenbazı aday adayları ön seçime soğuk bakıyorlar. Rakiplerine göre kendilerini avantajlı görmeleri ve çok hızlıkoşan çitaya benzetmeleri de bundandır. Demokrasiyi özde değil, sözde ifade eden, geçmişte partiyi yönetirken adil, eşitlikçi ve demokratik davranmayan bazı yöneticiler, milletvekili adaylık sürecindeüyelere söz hakkı verilmesini isterler mi? Bu nedenle üyelerin kantarına çıkmaktan çekiniyorlar. Demokrasi mücadelesi uzun soluklu bir mücadeledir. Bu mücadelenin içinde parti içi demokrasi mücadelesi de vardır. Ön seçim isteği de buna dahildir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL