Edirne Haberleri Eğitim Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 246

‘’MESLEK OKULUNDAN KAZANDIĞIN ALTIN BİLEZİKLE İŞ BULUR”

Son yıllarda üniversiteli işsizler ordusunun her geçen gün artığı haberlerini duyuyoruz. Üniversiteyi bitirmenin iş bulmada yetersiz kaldığı günümüzde, ara eleman açığı da her geçen gün artıyor. Edirne Esnaf ve Sanatkarlar..

‘’MESLEK OKULUNDAN KAZANDIĞIN ALTIN BİLEZİKLE İŞ BULUR”

Son yıllarda üniversiteli işsizler ordusunun her geçen gün artığı haberlerini duyuyoruz. Üniversiteyi bitirmenin iş bulmada yetersiz kaldığı günümüzde, ara eleman açığı da her geçen gün artıyor. Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, çocukların erkenden çıraklık meslek okullarına gönderildiği takdirde ileride 2 altın bilezikle işsiz kalmayacağını ileri sürdü.

Cingöz, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, günümüzde işsizlik sayısının arttığını dile getirerek, özellikle üniversiteli işsizlerin sayısının her geçen gün artığını ama piyasada ara elaman sıkıntısının da her geçen gün artığını dile getirdi.

Cingöz “Herkes avukat olmak istiyor. Herkes doktor olmak istiyor. Peki Türkiye’de bu mezuniyete göre bu potansiyele karşılayacak iş gücü var mı? Yok. lise çağına geldiği zaman meslek okullarına yönlendirmek lazım. En azından elinde bir mesleği olur, ara elemanı olarak da işveren de sıkıntı çekmez. Diplomasını aldığın mesleğinden iş bulamazsa, meslek okulundan kazandığın altın bilezikle iş bulur” şeklinde konuştu.

Kemal cingöz açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Devletin bir projesi var biliyorsunuz. Çalışanların sigortasını ödeyecek, üçte bir maaşını, kalifiyeye göre yüzde 50’sini ama şu an buraya yönelmiş talep ne kadar? Onunla ilgili elimde herhangi bir veri yok. Ama doğru olan odur. Türkiye çıraklık uygulamasında geç kaldı. Çünkü herkes avukat olmak istiyor. Herkes kaymakam olmak istiyor. Herkes doktor olmak istiyor. Peki Türkiye’de bu mezuniyete göre bu potansiyele karşılayacak iş gücü var mı? Yok. Onun için haberlerde bol bol dinliyoruz. Diplomalı işsiz, üniversiteli işsizler diye. Herkesten her şey olmaz. Yani bunu lise çağına geldiği zaman meslek okullarına yönlendirmek lazım. En azından elinde bir mesleği olur, ara elemanı olarak da işveren de sıkıntı çekmez. Şu an bütün mesleklerde yalnız ara eleman sıkıntısı var. Neden var? Alttan genç nüfustan mesleğe yönelen insanlar yok. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor.

Hem mesleği olsun, hem üniversite diploması. Devir görüldüğü gibi 2 altın bilezik olması şart olan devir. Meslek okulunda kazandığı altın bilezik çok önemli. Ondan sonra isterse avukat olsun, doktor olsun, hakim olsun. Ama şimdi paralı okulda okuyup da mezun olduğun zaman ne oluyor? Ondan sonra asgari ücretle her türlü işi yapma rıza gösteriyorsun ama onu bile bulamıyorsun. Ama elinde mesleğin varsa mesela torna tesviyecisin, gidersin bir tornacının yanında işe başlarsın. Marangoz, kaynakçı, tornacı, şoför. Diplomasını aldığı mesleğinden iş bulamazsa, meslek okulundan kazandığı altın bilezikle iş bulur. Onun için Türkiye bu uygulamayı herhalde bakanlık açıklayalı dört beş ay oldu. Ama bana göre geç kaldı.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL