Hasanpınar köyü yolu üzerindeki Bülbül Ormanı’nın, özel ağaçlandırmaya çalışmalarına dahil edilip; Cevizlik, bademlik olarak kullanmak isteyen müteşebbislerin başvurularına açılmasının gündeme gelmesi sonrasında harekete geçen Uzunköprü Kent Konseyi, söz konusu özel..
Hasanpınar köyü yolu üzerindeki Bülbül Ormanı’nın, özel ağaçlandırmaya çalışmalarına dahil edilip; Cevizlik, bademlik olarak kullanmak isteyen müteşebbislerin başvurularına açılmasının gündeme gelmesi sonrasında harekete geçen Uzunköprü Kent Konseyi, söz konusu özel ağaçlandırma talebinin reddedilmesi için verdiği mücadeleyi sürdürüyor.
Özel ağaçlandırma talebinin reddedilmesi için resmi başvuru yaptıklarını belirten Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Memet Akbal, bölgenin koruma altına alınması gerekliliği için akademik destek sağlamak adına başvuru yaptıkları Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinden Bülbül Ormanına yönelik çalışmanın rapor halinde ellerine geçtiğini açıkladı.
Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, Doç. Dr. Beytullah Özkan, Dr. Necmettin Özkan’dan oluşan heyetin ilçemiz Bülbül Ormanın’da detaylı bir çalışma hazırladıklarının altını çizen başkan Akbal, hazırlanan akademik raporu gazetemiz muhabiri Okan Yavaşer ile paylaştı.
“BÜLBÜL KORULUĞU KORUNMASI GEREKEN BİR ALANDIR”
Akademik rapor hakkında bilgi veren ve yetişmiş bir meşe ormanının kesilerek yerlerine ceviz veya badem fidanları dikmenin oradaki ekolojik sistem ile birlikte, canlıların da yok edilmesi anlamına geldiğini hatırlatarak sözlerine başlatan Akbal;
“ Uzunköprü Kent Konseyi olarak Bülbül Ormanı’mızın bütünüyle korunması için başlatmış olduğumuz mücadelemiz devam ediyor. Bu konuda akademik destek istediğimiz Trakya Üniversitesi Fen Fakültesinden çok kapsamlı ve ayrıntılı olarak bir rapor elimize ulaştı. Rapor için hocalarımıza teşekkür ediyoruz.
Yine bu konuda Edirne valiliğinin yapmış olduğu bir çalışmada kültür müdürlüğün arşivinde bölge, Trakya’nın Korunması gereken doğal Sit alanı olarak geçiyor. Bölgede kantaron ağacı denilen korumaya alınmış ağaç türleri başta olmak üzere diğer canlı türleri de var. Çok fazla orkide türleri, bölgeye adını veren bülbül kuşunun ve birçok göçmen kuşun o bölgeyi yumurtlama ve yavru çıkarma bölgesi olarak çıkardığı şeklinde bilgi var. Burada flora ve fauna, bölgenin alt kısmında bir bülbül göleti var. Yani Uzunköprü’nün tek ormanlık alanı” diye konuştu.
“BÜLBÜL KORUSUNA DOKUNMAYIN”
Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Memet Akbal, Uzunköprü halkı adına bu konuya müdahil olduklarını, sadece dallık alanının değil, Bülbül Ormanı’nın bütün olarak kalması için mücadele ettiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü;
“Gerek az önce söylediğim bir çok neden, gerekse alanın Uzunköprü’nün tek ormanı olarak geçmesinden dolayı bu alanın mevcut halinin korunması için hukuki mükâlememiz başlamıştır. Bu mücadeleyi kazandıktan sonra bu alanın Uzunköprü Kent Ormanı olarak tescillenmesi için Kent Konseyi olarak çalışma başlatacağız. Yaptığımız tüm görüşmelerde tüm kurumların ortak tavrı 4 bin 560 dönümlük alanın bütünüyle kalması yönündedir.” Dedi
“KORUMA ALTINDA OLMASI GEREKEN DOĞAL BİR CENNET”
Akademik raporun 3 kısımdan oluştuğunu bunların meşe ağaçları, kuş çeşitleri ve sürüngenler hakkında da detaylı bilgiler verdiğini belirterek sözlerini sürdüren Başkan Akbal; “Değerli hocalarımız gerçekten çok önemli çalışmalara imza atmışlar. Örneğin cevizlik yapılması düşünülen bu bölgede yaşı 103 ile 208 arasında değişen 105 meşe ağacımız var. Yine 11 anıt ağaç statüsünde olan 94-156 yaş aralığında değişen andıç ağaçlarımız var. Raporda da belirtildiği üzere bu yerlerin milli park olarak tescil edilmesi gerekmektedir. Bunun yanında yine raporda ifade edilen diğer bir konuda bu bölgede sürüngen türleri hakkındadır. Bölgede 28 ayrı tür olduğu ve bu türlerden 15 koruma altında olduğu bilinmektedir. Yine Türkiye’de 35 kurbağa türü olduğu ve türlerden 7’sinin ilçemizde bu bölgede olduğu ve bunların 5’sinin kesinlikle korunması gereken tür olduğu 2’sinin ise korunması gereken tür olduğu belirtilmiştir. Son olarak ise özellikle bölgede 5 km alanda yapılan incelemelerde 102 kuş türüne rastlandığı, bunlardan 73’ünün mutlak koruma altında olması gerektiği, 21’inin ise koruma altında olduğu, 14 tür ise nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtilmektedir. Tüm bu açıklamalar ışığında bülbül korumunuz aynı şekilde kalmasını bir kez daha talep ediyoruz.” dedi.
“AKADEMİK RAPOR, ALANIN KORUNMASI YÖNÜNDE”
Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, Doç. Dr. Beytullah Özkan, Dr. Necmettin Özkan’dan oluşan heyetin düzenlediği raporun sonuç kısmında Bülbül Ormanı’nın floristik faunal açıdan son derece değerli olduğunun altını çizerek şu ifadelere yer verildi;
“Edirne ilinin karasal içsu ekosistemleri biyolojik çeşitlilik envertar ve izleme projesinde alanın korunması gereken özellikle alanlar arasında gösterildiği görülmektedir. Ayrıca alanda bulunan anıt niteliğindeki ağaçlar ilk kez 1999 yılında dalgıç ve yaltrık tarafından görülmüş ve alanine Milli Park ilan edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Alanda yapılan araştırmada çok sayıda anıt niteliğinde katran artıcı ve macar meşesinin varlığı gözlemlenmiştir. Alan Uzunköprü ilçesinin en yakında olan doğal ormanlık alan olması nedeniyle bölge halkı tarafından piknik alanı ve mesire yeri olarak kullanılmakta, ayrıca alan etrafındaki köylerin otlatma alanı olarak kullanılması nedeniyle son derece önemlidir. alanın bir kısmı daha önceden Cevizlik haline getirilmiş fakat bu alandaki Cevizliklerin yeterince iyi gelişmedikleri de gözlemlenmiştir. Bütün bunlar göz önünde alındığında alanine korunması ve bölgenin doğal yaşamı ve biyoceşitliliği açısından son derece önemlidir.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)