Edirne Haberleri Ekonomi Okuma Sayısı: 192

GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE ZİRVEDEYİZ!

World InequalityLab tarafından hazırlanan 2022 Dünya Eşitsizlik Raporu’na göre, Türkiye’de 2021’de nüfusun en çok ka­zanan %10’unun yıllık ortalama gelirinin en az kazanan %50’lik kesimden 23 kat fazla olduğuna dikkat çeken..

GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE ZİRVEDEYİZ!

World InequalityLab tarafından hazırlanan 2022 Dünya Eşitsizlik Raporu’na göre, Türkiye’de 2021’de nüfusun en çok ka­zanan %10’unun yıllık ortalama gelirinin en az kazanan %50’lik kesimden 23 kat fazla olduğuna dikkat çeken Saadet Partisi Edirne İl Ekonomik İşler Başkanı Ekonomist Selim Tekin, “Bu sonuçla Türkiye, Brezilya, Meksika ve Hindistan gibi ülkelerle birlikte dünyada ge­lir dağılımının en eşitsiz olduğu ülkeler ara­sında yer almaktadır.Türkiye’de nüfusun en alttaki %50’si servetin %4’ünü, ortadaki %40 serve­tin %29’unu ve en üstteki %10 ise toplam ha­nehalkı servetinin %67’sini elinde tutuyor. Peki bu ne anlama gelmektedir? Bu oranlar en alttaki %50’nin oldukça düşük bir serve­ti bulunduğunu yani ülkede çok sayıda “çok yoksul” insan olduğu anlamına gelmektedir. Burada şu bilgiye de yer vermek gerekmektedir. Türkiye’de, çalışanların %50’sin­den fazlasının asgari ücret ile çalışmaktadır.Yine Avrupa Birliği’nin Eurostat veri tabanı­na göre; sosyal yardımlarla çocuk yoksullu­ğunu azaltmada en başarılı ülke Finlandiya, en başarısız ülke ise maalesef Türkiye olmuştur. Birinci sıradaki Finlandiya’da sosyal yar­dımlardan önce çocuk yoksulluğu yüzde 31,8 iken sosyal yardımlarla yüzde 10,2’ye düşürüldü. Finlandiya’nın sosyal yardımlar­la yoksulluğu azaltma oranı yüzde 67,9 ol­muştur.Türkiye’de ise çocuk yoksulluğu, sosyal yar­dımlardan önce yüzde 41,6 iken sosyal yar­dımlarla bile sadece yüzde 33.0’a düşürülebilmiştir.” şeklinde konuştu.

 

İktidarın Kur Korumalı Mevduat hesaplarına Ağustos ayında 15 milyar TL aktardığına dikkat çeken Tekin, “Önceki ay döviz kurlarındaki sert artışın etkisiyle Merkezi bütçeden KKM sahiplerine ödenen tutar Temmuz’da 23,3 milyar TL ol­muştu. KKM’deki kur farklarının mevduat sa­hiplerine ilk ödenmeye başlandığı mart ayında bu rakam 11,7 milyar olarak ger­çekleşmiş, dolar/TL’deki hızlanmanın sınırlı seyrettiği nisan ve mayıs aylarında sırasıyla 4,5 milyar TL ve 4,8 milyar TL’lik ödemeler yapılmıştı. Altı ayda bütçeden KKM sahiplerine toplam 75,6 milyar TL ödendi. Böylelikle zenginler ekonomik krizden korunmuş oldu. Oysaki bu tutarlar yoksullukla mücadelede kullanılsaydı dar gelirli halkımız biraz da olsa rahat nefes alabilirdi.” Dedi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL