Uzunköprü Haberleri Okuma Sayısı: 143

“ERGENE’MİZ KÖMÜR AKIYOR.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, dün TBMM’de Ergene Nehri’nin kirliliği ve Marmara Denizi’nde yaşanan sorunlara ilişkin konuştu. Aygun, “Ergene Nehri, 2011 yılından bu yana temizlenemedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip..

“ERGENE’MİZ KÖMÜR AKIYOR.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, dün TBMM’de Ergene Nehri’nin kirliliği ve Marmara Denizi’nde yaşanan sorunlara ilişkin konuştu. Aygun, “Ergene Nehri, 2011 yılından bu yana temizlenemedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, verdiği sözü tutamadı. Ergene Nehri, kömür akıyor” dedi. Marmara Denizi’nin de kirlenmeye devam ettiğini, TBMM Müsilajı Araştırma Komisyonu’ndaki önerilerin yaşama geçirilmediğini anlatan Aygun, “Demek ki boşuna çalışmışız. Marmara Denizi Koruma Eylem Planı bile uygulanmıyor” diye tepki gösterdi.

CUMHURBAŞKANI’NA “ERGENE NEHRİ’NDE YÜZ” ÖNERİSİ
Aygun, dün TBMM’de yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi. Aygun, Erdoğan’ın 2011 yılında Ergene Nehri’ni “Haliç gibi temizleme” sözü verdiğini anımsatarak, “Tam 12 yıl geçti, Ergene’yi temizlemeyi bırakın, öyle bir gaf yaptı ki akıllara ziyan! 13 Kasım 2020’de Tekirdağ’da yapılan Olağan İl Kongresi’nde, Ergene’nin nasıl aktığını sordu. Partililer de yalan söyleyerek, ‘Pırıl pırıl akıyor’ dedi. O halde buradan Cumhurbaşkanına sesleniyorum, gel bu pırıl pırıl akan Ergene’de bir yüz de görelim!” diye konuştu.

“HAVANDA SU DÖVMÜŞÜZ!”
Aygun, geçen yıl TBMM’de Müsilajı Araştırma Komisyonu kurulduğunu, kendisinin de burada görev yaptığını anımsatarak, “Ancak hiçbir şey uygulanmadı. Havanda su dövmüşüz. Geldiğimiz noktaya geri döndük” eleştirisinde bulundu. Aygun, Istranca Dağı’ndan doğup Meriç Nehri’yle birleşerek Saros Körfezi’ne dökülen, 283 kilometre uzunluğundaki Ergene Nehri’nin adeta kanalizasyona dönüştüğüne işaret etti.

“MARMARA DENİZİ, ARAL GÖLÜ GİBİ OLMASIN!”
Ergene Derin Deşarj’a da tepki gösteren Aygun, “Ergene Atık Su Tesisinden çıkan suların Marmara Denizi’ne derin deşarjla verilmesinden vazgeçin. Bu, Marmara’nın ölümü olacak. Bilim insanları uyardı, biz muhalefet şerhi koyduk, dinleyen yok!” bilgilerini paylaştı.

Aygun, Denizcilik eski Müsteşarı Mustafa Koçak’ın Aral Gölü’nde yaşanan çevre faciasına işaret ederek, “Kirletici yüklerinin havzada değişikliği çevre felaketine sebebiyet vermektedir” uyarısına işaret etti. “Marmara Denizi de Aral Gölü gibi olmasın” diyen Aygun, Ergene’nin tam zamanlı izlenmesini istedi.

“SU KAYNAKLARI KORUNSUN!
Aygun, su kaynaklarının korunması çağrısını yaparak, şu uyarılarda bulundu:
“Tarımsal sit alanlarında ve su kaynakları üzerinde Plastik OSB gibi tesislerin kurulumuna izin vermeyin diyoruz ama eski Başbakan Binali Yıldırım, Çorlu’ya gelip -daha mahkeme kararı sürerken- Plastik OSB açılacağını söylüyor. Yani mahkemeye ve adalete yine el uzattınız. Gözünüzü rant bürümüş, çevreyi, araziyi, meraları bırakmışsınız, sizin tek gördüğünüz şey Dolar!”

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı ve TBMM’deki Müsilaj Komisyonu’nda ortaya çıkan öneriler ile muhalefet şerhinin dikkate alınmasını isteyen Aygun, “Ergene’miz kömür akıyor. Marmara Denizi de tehlikede! Bizleri dinleyin” diye tepki gösterdi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL