Edirne Haberleri Ekonomi Siyaset Okuma Sayısı: 482

CİN:”ÇİFTÇİNİN ENFLASYON SEPETİNE BAKIN.

Yanına getirdiği traktör pulluk parçaları, gübre ve tarım ilaçlarıyla İl Genel Meclisinin kürsüsüne çıkıp çiftçinin girdi maliyetlerine dikkati çeken CHP’li meclis üyesi Önder Cin, “bir de çiftçinin enflasyon sepetine bakın”..

CİN:”ÇİFTÇİNİN ENFLASYON SEPETİNE BAKIN.

Yanına getirdiği traktör pulluk parçaları, gübre ve tarım ilaçlarıyla İl Genel Meclisinin kürsüsüne çıkıp çiftçinin girdi maliyetlerine dikkati çeken CHP’li meclis üyesi Önder Cin, “bir de çiftçinin enflasyon sepetine bakın” dedi. AK Partili meclis üyeleri de “üretici memnun, şükretmek lazım” cevabını verdi.

CHP İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin; “buğday taban fiyatı 2 bin 250 lira. İyi fiyat mı, buradan bakınca, Ankara’dan bakınca çok güzel. TÜİK’in verilerine bakarsan onlar domates, patates, soğan, saç tokası, gardırop askısı. Türkiye’de enflasyon yüzde 18 olabilir, verilen fiyat yüksek gelebilir. Fakat üre gübresi var. Geçen yıl 1bin 850 liraydı, bugün 3 bin 650 lira. Pas ilacı bir litre geçen yıl yüz 20 liraydı, bugün 200 lira. 3-15 Gübresi bin 650 liraydı 3 bin 200 lira. Aysan patiği 8 liraydı 13 lira. Cıvata geçen yıl 1 liraydı şimdi 2 lira. Pulluk ucu geçen yıl 45 liraydı bugün 85 lira. Çiftçinin enflasyonu bu. Çiftçinin enflasyon sepeti bu. Çiftçiye verilen buğday fiyatında buna bakacağız” dedi.
GERÇEK TARIMIN SAHİBİ KÖYLÜLERDİR AMA KÖYLER BOŞALDI
AK Partili Nedret Akbulut’a sizde yanlışları, doğru olarak savunduğunuzun farkındasın ama yapacak bir şeyiniz yok diyen Cin; “Diyeceksiniz ki tarım çok iyi gelişti. 2017 yılında Türkiye’de çiftçi sayısı 2 milyon 100 bin. 2020 yılında 1 milyon 803 bin. Köylerde genç nüfus kalmamış. Üreticinin yaşı 60’a gelmiş. Bizim derdimiz 3 tane 5 tane büyük baş hayvanı olan 40-50 küçükbaş hayvanı olan, ay sonu geldiğinde 980 lira tarım bağ-kurunu nasıl ödeyeceğini düşünenler. Siz endüstriyel firmaları, tarıma hayvancılığa örnek gösteriyorsunuz bu ülkede. Gerçek tarımın sahibi köylülerdir, aile işletmeleridir. Kırsal boşalmış. Gidin köylere bakın.    Ben gerçekleri konuşuyorum, sizin durumunuz zor. Siz yanlışları doğru olarak savunmak zorundasınız” şeklinde konuştu.
Ak Parti Grup başkanvekili Nedret Akbulut ile Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş arasında söz vermeme tartışması yaşandı.  Ak Parti Meclis Üyesi İsmet Özçiftçi, pandemi döneminde tarlasına gidemeyen bir tane çiftçinin bile mağdur olmadığını söylerken,AK Partili Nedret  Akbulut ise “herkes fiyattan memnunken, siz kalkmışsınız pulluk demiriyle açıklama yapıyorsunuz” dedi.

BUĞDAY TABAN FİYATINA ŞÜKRETMEK LAZIM
Açıklanan buğday taban fiyatı ile ilgili açıklama yaparak buğdayın dekar maliyet ve gelir hesabını meclis üyelerine sunan AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Secaattin Uyur; Geçen yıl buğday taban fiyatları 1 bin 650 lira olan ekmeklik sert buğday, bu yıl 2 bin 250 lira.  Bin 300 olan arpa ise bu yıl bin 750 liraya yükselmiştir. Çiftçilerle ve muhtarlarla yaptığım görüşmelerle herkes bu fiyatlara olumlu baktığını belirtiyorum.  Bir dekar buğdayın maliyetini şu şekilde çıkardım; bir dekar buğdayın 20 lira ot ilacı maliyeti, kök boğaz ilacı için 30 lira, pas ilacı 30 lira, tohum gideri 50 lira, biçim parası 30 lira, bir dekar yerin 20 litre mazot gideri var oda 50 lira, gübre  ise 150 lira olarak koyduğumuzda bir dekar buğday ekmenin maliyetini 360 lira olarak hesapladı.  Bu yıl güzel yağış aldık. Ortalama 400 kilo buğday biçen bir çiftçimiz 2 bin 250 liradan 900 lira para alır gübre tohum destekleri ile 960 lira yapar. Dekar başına 360 lira gideri var, çiftçinin 604 lira bir geliri var dekar başına buğdaydan kazancı var. Şükretmek lazım” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL