Uzunköprü Alıç Köyü Muhtarı Hasan Sezer’in eşi Ayşen Sezer’in organize ettiği Alıç köyü Şalvar gecesini 22 Kasım 2024 Cuma günü Saat 19:00’da Uzunköprü belediyesi Cumhuriyet parkta yapacak. Ayşen Sezer ,Alıç..
Uzunköprü Alıç Köyü Muhtarı Hasan Sezer’in eşi Ayşen Sezer’in organize ettiği Alıç köyü Şalvar gecesini 22 Kasım 2024 Cuma günü Saat 19:00’da Uzunköprü belediyesi Cumhuriyet parkta yapacak.
Ayşen Sezer ,Alıç köyü Şalvar gecesi hakkında gazetemize şu açıklamalarda bulundu.Ninelerimiz, Annelerimiz bizlerde şalvar giyiyoruz. Alıç köyü bayanları olarak geleneğimiz yaşatmak ve hatırlamak için bu geceyi düzenledik.gecemizde maniler, oyunlar ve yarışmalar olacak. Alıç köylü bayanlarımızdan Şalvar gecemize çok yoğun bir ilgi var , nostalji rüzgarı esecek dedi.
Şalvar; “ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan bol ağlı kadın giysisidir.” Ekrem Koçu (1967); “şalvarın erkek ve kadınlar tarafından Osmanlı döneminde kullanıldığını erkeklerin yünlü kumaştan, kadın şalvarların ise ipekli kumaştan yapıldığını” belirtmektedir. Geleneksel giysi olarak giyilen şalvarlar, kişinin sosyal, ekonomik ve toplumdaki konumuna göre değişiklikler göstermektedir. Dar, büzgülü, uzun, bilekten bağlı, düz-verev kesimlerde dikilen çok fazla şalvar çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca yünlü, ipekli, pamuklu gibi çeşitli kumaşlardan yapılmaktadırGeleneksel Türk giyim kültüründe şalvarın önemi çok büyüktür. Şalvar giyen kesime göre yapıldığı kumaş, biçim veya süsleme özellikleriyle farklılık göstermiştir. Günümüzde kullanılmakta olan şalvar, kırsal kesimlerde halen günlük giysi olarak kullanılmasına rağmen şehir hayatında gerek modanın gerekse şehir yaşantısının modernliğine yenilmiştir ya da örf, adet, gelenek ve görenekleri sürdürmek amacıyla özel günlerde giyilmektedir
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)